İçeriğe geç

2022 TOKİ Başvuru Nasıl Yapılır?

2022 TOKİ Başvuru Nasıl Yapılır?

TOKİ başvuru özellikle uygun fiyatlı ev almak isteyenlerin sürekli olarak merak ettikleri ve kontrol ettikleri başvurular arasında yer alıyor. Türkiye’nin her yerinde projeler üreten TOKİ özellikle son dönemlerde İstanbul ili içerisinde yer alan kentsel dönüşüm noktalarında konutlar yapıyor. İstanbul içerisinde yaşayan ve düşük gelir grubunda olan aileler tarafından bu konutların satın alınması için yapılan kuralara katılmak için gereken kriterleri öğrenmeye çalışıyorlar.

TOKİ, yapılan projelerde ev sahibi olunabilmesi için belirlenmiş kriterlere sahip olunmasını istiyor. Normal ev fiyatlarına oranla daha düşük bir seviyede olan TOKİ konutlarına maalesef herkes başvuru yapamıyor. Yapılan proje bazında başvuru alan TOKİ, yeni ev sahiplerinin belirlenebilmesi için kuralar düzenliyor.

2022 TOKİ Başvuru Nasıl Yapılır?

TOKİ başvuru 2021 yılında da devam ediyor. Ülke genelinde birçok farklı noktada başlatılacak olan projelerde ev sahibi olunabilmesi için kriterleri taşıyan ev sahibi adayları arasında kura işlemi yapılıyor. Başvuru yapılabilmesi için belirlenen kriterlere bakacak olursak:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Projenin yapılması planlanan il ve ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak şartıyla ikamet ediyor olmak. Bununla birlikte projenin başlatılacağı il nüfusuna kayıtlı olmak.
  • Dul ve yetimler, vazife ve harp malulleri ile şehit ailelerinin başvuru yapabilmeleri için en az 3 yıldır ikamet ediyor olmak ya da nüfusun projenin yapılacağı ilde olması şartı aranıyor.
  • TOKİ’den konut almamış olmak ve kredi kullanmamış olmak,
  • Üzerine kayıtlı herhangi bir taşınmazın olmaması,
  • Başvuru yapılan tarih itibari ile 25 yaşını doldurmuş olmak,
  • Aynı hane içerisinde yaşayan bütün bireylerin toplam gelirinin net 6.500 TL’den düşük olması,
  • TOKİ başvuru şartları arasında İstanbul içerisindeki projelerde ev almak isteyenlerin gelir seviyelerinin 7.000 TL’nin altında olması gerekiyor.
  • Aynı hane içerisinde yaşayan bireyler arasında sadece bir kişi başvuru yapabilir.
İlginizi Çekebilir:  Askerlik Başvurusu

Bu şartları taşıyan adaylarla birlikte, dul ve yetimler, vazife ve harp malulleri ile şehit aileleri, en az %40 engelli raporu olanlar, emekli olanlar ve diğer başvurucuların bulundukları dört ayrı kategoride yapılacak başvurular kabul edilmektedir.

2022 TOKİ Başvuru Nasıl Yapılır?

2022 TOKİ Başvuru Nasıl Yapılır?

TOKİ Başvuru Şartları

Belirlenen şartları taşıyan kişilerin akıllarında “TOKİ başvurusu nasıl yapılır?” sorusu yer almaktadır. Bunun ilk şartı yukarıda bahsetmiş olduğumuz şartların sağlanıyor olmasıdır. Başvuru yapılabilmesi için istenilen belgelere bakacak olursak:

  • Başvuru sahiplerinin bireysel başvurusu,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Özel durumları olan kişilerin bunun kanıtı olarak Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığından alınacak Hak Sahipliği Belgesi,
  • Engelli olan kişiler için Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş olan kimlik kartı fotokopisi ile birlikte tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış olan sağlık heyet raporu,
  • Emekli olan kişiler için ise Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesi, eğer kimlikleri henüz çıkmadıysa kurumdan alınmış emekli olduklarını gösterir bir yazı ya da belge TOKİ başvurusu şartları arasında yer alıyor.

TOKİ Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yapılan başvurular ardından şartları taşıyan kişiler arasında kura çekimleri belirlenmiş sıraya göre yapılmaktadır.

Kura sıralaması:

  • Şehit aileleri, vazife ve harp malulleri, dul ve yetimler,
  • Engelli olan kişilerin konut alma hakları ve kuraları,
  • Emekli olan kişilerin konut alma hakları ve kuraları,
  • Herhangi bir özel durumu olmayan diğer katılımcıların kuraları.

Projede yapılması planlanan konut sayısına göre kuralarda öncelikli grupların ne kadar hakları olacağı belirlenebiliyor. İhtiyaçları olan kişilerin uygun fiyatları konut sahibi olabilmeleri için genel olarak kimsenin mağdur edilmemesi hedefleniyor. TOKİ başvuru Ankara, Adana ve İstanbul gibi büyük illerde de yapılabilmektedir.

2022 TOKİ Başvuru Nasıl Yapılır?

2022 TOKİ Başvuru Nasıl Yapılır?

Toki 2022 Başvuru Ne Zaman?

Yapılan başvurularla birlikte kendilerine konut çıkan kişilerin sözleşme aşamasında ibraz etmesi gereken belgeler:

  • Başvuru yapılan projenin yapıldığı il nüfusuna kayıtlı olanların kimlik belgeleri,
  • Nüfus kayıtları olmayanlar için en az son bir yıldır projenin yapıldığı ilde ikamet ettiklerini gösterir belge,
  • Hane içerisinde yaşayan bütün kişilerin toplam gelirlerinin İstanbul için 7.000 TL, diğer iller için 6.500 TL altında olduğunu gösterir belgenin evli ise eşiyle birlikte başvurucunun maaş bordroları ya da maaş belgeleri,
  • Eğer başvuru sahibi ya da eşinden birisi çalışmıyorsa çalışmadıkların gösterir Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış belge,
  • Bununla birlikte kurum tarafından proje ya da başvuruya özel olarak istenebilecek diğer evraklar da eklenebilir.
İlginizi Çekebilir:  Mama ve Bez Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğer sizin de gelir düzeyiniz çok yüksek değil, belirlenmiş olan şartları taşıyorsanız ve ev almayı düşünüyorsanız o halde TOKİ başvuru formu ve diğer evraklarla birlikte gerekli başvuruları yapabilirsiniz. Hayalimdeki değişime katılmak için tıklayınız.

“2022 TOKİ Başvuru Nasıl Yapılır?” hakkında 11 yorum

  1. Merhaba;

    Yeni evlendim ve kiradayım.Ev sahibi olmak istiyorum.2022 yılında başvuru tarihi nedir ? ve nerelerde olacak bu kurulum bilgi vermenizi rica ederim.
    Saygılarımla;
    Kenan Özdemir

  2. TOKİ başvuruma olumlu yada olumsuz cevap gelmedi.Sonuç hakkında bilgilendirilmem gerekmezmişsin, Bu arada başvuru süresinde doldu. Konuyla ilgili şikayet dilekçesi yazsam mı acaba!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir