İçeriğe geç

2022 KYK Başvuru Nasıl Yapılır?

    2022 KYK Başvuru Nasıl Yapılır?

    KYK başvuru, özellikle şehir dışında üniversite öğrenimi görecek olan öğrenciler için oldukça önemli bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılmış olan yurtlar içerisinde öğrencilerin ikamet edebilmeleri için ülkemizin bütün illerinde gerekli organizasyonlar yapılmıştır. Bununla birlikte özellikle maddi durumları çok iyi olmayan öğrencilerin diğer alternatiflere göre daha düşük ücretler ödeyerek konaklayabilme ihtimalleri olduğu için öğrenciler ve tabii ki aileleri tarafından KYK yurtları daha çok talep görüyor.

    2022 KYK Başvuru Nasıl Yapılır?

    Şehir dışında üniversite okuyacak olan öğrencilerin en büyük sorunlarından birisi konaklamadır. Konaklama ihtiyacı karşılanması en zor ve bununla birlikte en çok bütçe ayrılması gereken konulardan birisidir. Özellikle büyük şehirlerde öğrenim görecek olan öğrencilerin alternatiflerinin fazla olması konaklama ihtiyacının karşılanabilmesi için oldukça büyük avantaj olmakla birlikte küçük şehirlerde durum biraz daha karışık olabilmektedir.

    KYK Nedir?

    KYK nedir?” konuyla ilgili fazla bilgisi olmayanların ve yurt ihtiyacı olanların akıllarındaki en önemli soru olarak karşımıza çıkıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu bütün illerde yapılan devlet destekli yurtlara yapılan başvurular arasından kriterleri en çok sağlayanları yerleştirmektedir. Genelde kampüs yakınlarında konumlanmış olmaları ve uygun fiyatlı olmaları sayesinde öğrencilerin masraflarının oldukça düşmesine de yardımcı olmaktadır.

    Kadın ve erkek öğrencilerin konaklayabilmelerini şartlara göre oluşturulmuş olan KYK, yapılan başvurunun niteliği ve şartların sağlanması durumuna göre öğrencilerin konaklamaları sağlamaktadır. Kurum yöneticileri yıllara ve üniversitenin durumuna göre şartları değiştiriyor olsa da genel olarak değişmeyen ilk kriterlerden birisi gelir seviyesinin düşük olmasıdır. Öğrencinin ebeveynlerinin gelir seviyesinin düşük olması yurt çıkabilmesi için en önemli kriterdir.

    2022 KYK Başvuru Nasıl Yapılır?

    2022 KYK Başvuru Nasıl Yapılır?

    KYK Başvuru Şartları

    KYK başvuru şartları yıllar içerisinde değişiklik gösteriyor olsa da genel olarak değişmeyen şartları da vardır. Bu şartlara bakacak olursak:

    • Örgün hizmet veren bir üniversitede öğrenci olarak kabul edilmiş olmak,
    • Öğrenim gördüğü programın ya da üniversitenin öğrencinin ailesinin ikamet ettiği il dışında bulunması,
    • Eğer yurt dışında bulunan yurtlara yerleşmek isteniyorsa ilgili ülke kurallarına göre taksirli suçlar haricinde herhangi bir suç nedeniyle altı ay ya da daha fazla süre ile hapis cezası almamış olmak ve kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmamak,
    • Bakanlık ve diğer bütün kamu kurumlarının ilgili öğrenciye hizmet veren yurtlardan çıkartma cezası ya da 6 aydan uzun uzaklaştırma cezası almamış olmak,
    • Zorunlu staj programları hariç olmak üzere asgari ücretin bir buçuk katı üzerinde herhangi bir işte çalışmıyor olmak,
    • Kamu personeli olmamak,
    • Yurtlar içerisinde diğer öğrencilerle birlikte kalınacağından dolayı toplu yerlerde yaşanmasına engel olabilecek herhangi bir akıl ve ruh hastalığı bulunmamak,
    • Başvuru yapılan tarihte otuz beş yaşını doldurmamış olmak başvuru yapılabilmesi için taşınması gereken şartlar arasında yer alıyor.
    İlginizi Çekebilir:  Pursaklar Ev Hanımlarına Özel Kültür Gezisi Başvurusu

    Bu şartları taşıyan öğrenciler ilk etapta E-Devlet üzerinden gerekli başvuru işlemlerini yapabilirler. Yapılan başvuruların ardından kurum yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde istenilen şartları sağlıyor olanlara yurt çıkıyor olacaktır. KYK başvuru sonuçları yine E-Devlet üzerinden açıklanmaktadır. Ayrıca diğer yazımıza göz atabilirsiniz.

    2022 KYK Başvuru Nedir

    2022 KYK Başvuru Nasıl Yapılır?

    Karşılıksız Burs Başvurusu

    Yurt başvurularının olumlu sonuçlanabilmesi için belirlenmiş olan bazı istisnalar da vardır. Bununla birlikte yurt çıkması için genel olarak aranan kriterlere bakacak olursak:

    • Milli sporcu, şehit ya da gazi çocuğu iseniz yapacağınız başvurunun ardından yurda kabul edileceksinizdir.
    • Anne ve babanızın sağlık durumları, sizin öğrencilik yaşamınız boyunca size para göndermeleri gerekeceğinden diğer adaylara göre biraz daha öne çıkmanızı sağlayabilir.
    • Anne ve babanın çalışıyor olup olmadıkları, gelir seviyeleri ve mal varlıkları,
    • Öğrencilik yapılacak il ile ikamet edilen il arasındaki mesafeler de sizi diğer adaylardan bir adım öne çıkarabilecektir.

    Üniversite Burs Başvuruları Ne Zaman?

    KYK başvuru tarihleri içerisinde başvuru yapan adaylardan asıl ve yedek aday listeleri açıklanmaktadır. Eğer asıl olarak belirlenmiş olan adaylar zamanında başvurularını sonuçlandırmaz ve yurtta kalmaya başlamazlarsa sıra yedeklere gelecektir. Yedekte olan adaylar, asıl adayların durumlarına göre aylarca beklediği durumlar yaşasa da kısa süreler içerisinde kabul edildikleri de olmuştur. Bu nedenle eğer gelir seviyeniz çok yüksek değilse ve yedeklerdeyseniz kısa bir süre beklemekte fayda var. Yurtlarda sıkça rastlanılan durumlardan birisi de öğrencilerin yurtta tanıştıkları arkadaşları ile eve çıkmalarıdır. Bu nedenle öğrenim dönemi başladıktan bir süre sonra da yurt kontenjanlarında açıklar meydana gelmektedir. KYK başvuru 2021 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi açık olmakla birlikte ihtiyaca göre öğrenci almaya devam etmektedir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir