İçeriğe geç

Dijital Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Dijital Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Dijital Ehliyet başvurusu, şartları karşılayanlar ve araç kullanmak isteyenler için yapılması gereken işlemler arasında yer alıyor. Hepimizin bildiği gibi araç kullanmak için ehliyet almak zorunludur. Kullanacağınız aracın sınıfına göre alacağınız ehliyet sınıfları da değişiklik göstermektedir.

    Dijital Ehliyet Başvurusu

    Ehliyet alınabilmesi için günümüzde sürücü kursuna gidilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Alacağınız kurs içerisinde teorik dersler alabileceğiniz gibi pratik dersler de alabilirsiniz. Bu şekilde araç kullanmak ve araçla ilgili olarak gerekli bilgileri alabilirsiniz. Kursun bitmesi ile birlikte gireceğiniz yazılı sınav ve direksiyon sınavında geçerli not almanız durumunda ise iş sadece ehliyetinizin çıkartılmasına kalacaktır. Ancak bu süreçlerin tamamlanması o kadar da kolay olmamaktadır. Özellikle araç kullanmak ve aynı zamanda araçla ilgili fazla bilginiz yoksa süreç sizi zorlayabilir.

    Dijital Ehliyet Sınavı

    Dijital Ehliyet sınavı, ehliyetinizi alabilmeniz için geçerli not almak zorunda olduğunuz bir sınav. Ehliyet sınavı 2 aşamalı olacak şekilde yapılır. Öncelikle yazılı sınavdan (test) geçerli not almanız ve daha sonra yapılacak olan direksiyon sınavında da geçerli not almanız gerekecektir. Özellikle direksiyon sınavı içerisinde sizinle birlikte sürücü kursundan öğretmeniniz ve Emniyet Müdürlüğü tarafından atanmış olan memurlar bulunmaktadır.

    Direksiyon sınavları il ve ilçelerde özel olarak hazırlanmış olan alanlarda yapılmaktadır. Bu alanlar genel olarak trafiğe açık ve diğer araçların da kullandıkları alanlar olmakla birlikte belirlenen kriterleri de karşılayabilecek nitelikte olmaktadır. Sınav görevlileri tarafından belirlenen kriterlerin karşılanması ve aynı zamanda teorik sınavdan da geçerli not alınması durumunda başvuruların yapılarak ehliyet alma süreci başlatılabilecektir. Önceki dönemlerde Emniyet Müdürlükleri tarafından verilen ehliyet belgesi günümüzde Nüfus Müdürlükleri tarafından verilebilmektedir. Ehliyet alabilmeniz için bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüklerine başvuru zorunluluğu bulunmuyor. İstediğiniz il ve ilçe Nüfus Müdürlüğüne başvuru yaparak ehliyetinizi alabilirsiniz.

    Dijital Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Dijital Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Dijital Ehliyet Randevu

    Dijital Ehliyet randevu alarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Randevu sürecine gelmeden önce sınavları geçmiş olmakla birlikte aşağıda belirtilen belge ve bilgileri hazırlamanız gerekiyor:

    • Kimlik kartı ya da Nüfus Cüzdanı,
    • İlgili kurumlardan alınmış sağlık raporu,
    • Sürücü belgesinin alınabilmesi için ödenmiş olan harcı gösterir makbuz,
    • Sürücü kursu tarafından verilen Sürücü Sertifikası,
    • Son 6 ay içerisinde alınmış 1 adet biyometrik fotoğraf,
    • Eğer alınan sağlık raporunda yer almıyorsa kan grubu kartı,
    • Adli Sicil Belgesi.
    İlginizi Çekebilir:  SGK Sözleşmeli Bilişim Uzmanı Alım Başvurusu

    Eğer ilk defa ehliyet alacaksanız yukarıda belirtilen belgeleri hazırladıktan sonra Nüfus Müdürlüğünün internet sitesinden randevu almanız gerekiyor. Genel olarak müdürlükler tarafından randevusu olmayan kişilerin işlemler yapılmamaktadır. Ehliyet alma sürecinin sorunsuz tamamlanabilmesi için aldığınız randevu saatinde belgelerinizi kuruma ibraz ederek beklemeniz gerekecek. Yoğunluğa göre 1 ya da 2 hafta içerisinde oluşturulan ehliyetiniz PTT tarafından verdiğiniz adrese gönderilecektir. Bu süre içerisinde araç kullanabilmeniz için Nüfus Müdürlüğü tarafından 15 gün geçerliliği olan bir belge veriliyor.

    Ehliyet kartınız gelene kadar bu belge ile araç kullanabilirsiniz. Dijital Ehliyet için yapacağınız başvuruda parmak izi, biyometrik veri ve imza alındığından dolayı kesinlikle şahsen başvuru yapılması gerekiyor. Aldığınız belgelerden sonra 2 yıl içerisinde başvurunuzu yapmanız çok önemli. Verilen sertifika ve sağlık raporunun geçerlilik süresi 2 yıl.

    Ehliyet Sınav Soruları

    Ehliyet sınav soruları genel olarak çok zor olmayan ve kurs içerisinde gösterilen konular arasından sorulmaktadır. Teorik sınavda sorulan sorulara çalışan adaylar genel olarak önceki yıllarda sorulan sorulara da bakmaktadır. Konular standart olduğundan dolayı yıllar arasında yeni yapılacak sınavlardaki sorular da birbirleri ile yakın olmaktadır. Bu nedenle eğer sınava girecekseniz mutlaka önceki yıllarda çıkmış sorulara bakmanızda fayda var. Ehliyet sınavı soruları için göz atabilirsiniz.

    Dijital Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Dijital Ehliyet Başvurusu

    Dijital Ehliyet Sınavı Ücreti

    Ehliyet fiyatları 2021 alacağınız ehliyet sınıfına göre değişiklik göstermektedir. Kursa ödeyeceğiniz ücretlerin haricinde harç için ayrıca ücret ödemeniz gerekiyor. Fiyatlara bakacak olursak:

    • Genel olarak binek araçların kullanılabilmesi için B sınıfı ehliyete toplamda 1090 TL ödenmesi gerekiyor. Bu ücret içinde 820,10 TL harç ücreti, 225 TL değerli kağıt bedeli, 45 TL de vakıf payı yer almaktadır.
    • Bununla birlikte teorik sınav için 100 TL,
    • Direksiyon sınavı için ise 130 TL ödenmesi gerekiyor.
    İlginizi Çekebilir:  BTK Uzman Yardımcısı Başvurusu

    Bu fiyatlara göre B sınıfı ehliyet alabilmeniz için kursa ödeyeceğiniz ücretin haricinde 1320 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Sürücü kursu fiyatları 2021 yılı içerisinde ortalama 2000 TL ile 2100 TL ücret alınmaktadır. Kısacası ehliyet alabilmek için yaklaşık olarak 3500 TL’ye ihtiyacınız olacak. Tabi bu durum ilk girişte bütün sınavları geçmeniz durumunda ödeyeceğiniz ücret. Eğer tekrar sınava girmeniz gerekirse sınav ücretlerini ödemeniz gerekiyor. Ayrıca toki başvurusu için buraya göz atabilirsiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir