İçeriğe geç

Mazot Gübre Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

    soil-386749_1920

    Mazot gübre desteği devlet tarafından tarımsal alanlarda faaliyet gösteren kişilere, üreticilere üretimin devam etmesi konusunda yardımcı olmak amacıyla verilen ücretlerdir. Her yıl farklı fiyat aralıklarında yeni mazot ve gübre konuları desteklenmektedir. Çiftçiler için rahatlatıcı destekler arasında mazotun ödenmesi için verilen ödemeler önemli olmaktadır. Özellikle tarımsal destek anlamında tüm çiftçilere başvuru yapmaları ve onay almaları sonrasında verilecektir. Son dönemlerde artan mazot ve gübre fiyatları nedeniyle birçok üretici zor durumda kalmaya başlamıştır. Üretim sonrasında elde edilen gelir giderleri çoğu durumda karşılamamaya başlamıştır. Artmaya devam eden mazot sonrasında devlet her dönem olduğu gibi günümüzde de üreticilere ücret ve ödemek desteği yapmaktadır.

    Mazot Gübre Desteği Başvurusu Yapımı ve Özellikleri

    Mazot gübre desteği başvurusu için ilk olarak çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemine üye olmaları gerekmektedir. Kaydı olan üreticiler mazot ve gübre desteği almak istediklerine dair yazılı bir dilekçe yazmaları gerekmektedir. Yazılan bu dilekçenin Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri’ne gidilerek teslim edilmesi şartı bulunmaktadır. ÇKS kaydı olmayan üreticilerinde destekten yararlanması için sisteme kayıt olması ve başvuru formunu eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir. En çok ihtiyaç duyulan yakıt ücretleri konusunda devlet tarafından verilen ödemeler her ay belirli tutarlarda üreticiye verilmektedir.

    Mazot gübre desteği almak için Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri’ne teslim edilen dilekçe sonrasında belirli süre beklenilmesi gerekmektedir. Yapılan inceleme, değerlendirme ve analiz sonrasında başvurusu onay alan kişiler destek ödemesi alacaktır. Belirlenen olan banka hesaplarına belirtilen tarihlerde destek ödemesi yatırılmaktadır. Mazot için verilen destek ödemeleri mazot fiyatının genel olarak %50’sini karşılayacak tutarda olmaktadır. Çiftçinin üretim konusunda toprağını boş bırakmaması ve üretime katkıda bulunması konusunda verilen ödemeler üreticinin rahat bir şekilde üretim yapmasını sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı başvuru süreçlerini büyük bir titizlikle incelemektedir. Uygun bulunan üreticilerin aldıkları ödemeler geri ödemeyecek şekilde yapılır.

    İlginizi Çekebilir:  Kırıkkale Bahşılı Belediyesi Memur Başvurusu

    Mazot Gübre Desteği Başvuru Sonuçları

    Mazot gübre desteği başvurusu yapmak Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri’ne bizzat gidilerek ve elden verilecek olan dilekçe teslimi ile yapılmaktadır. Sonuç açıklama süresi birkaç günü ya da haftayı bulmaktadır. ÇKS kaydının olması zorunludur. Kaydı olan kişilerin yıl içinde kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. Toprak analizi desteğinden faydalanmak içinde dilekçe verilmesi ve başvuru yapılması gerekmektedir. 50 dekar ya da üstü olan üreticiler gübre desteğinden faydalanmaktadır.  Toprak analizi yaptırmayan çiftçiler sadece mazot yardımından yararlanacaktır. Toprak analizi yaptırmamaları nedeniyle gübre desteğinden faydalanamayacaktır. Gübre desteğinden faydalanmak için devlet tarafından belirlenen kurallara uygunluk sağlanması gerekmektedir. Başvuru şartları arasında toprak analizi bulunması sonrasında gübre ödeme desteğinden yararlanma konuları üzerinde de durulmuştur.

    cift

    Son bir yıl içinde 2 katı oranda artan mazot ile gübre fiyatları çiftçileri üretim aşamasında olumsuz düşünceler içine sokmuştur. Devlet tarafından verilen destek ödemeleri rahat nefes alınması konusunda yardımcı olmaya devam etmektedir. Online olarak da e-devlet uygulaması üzerinden de başvuru yapılmaktadır. Tarımsal destek paketi kapsamında mazot ile gübre desteğinden faydalanmak için başvurunun olumlu olarak sonuçlanması gerekmektedir. Özellikle sertifikalı olarak tohum kullanımı önemlidir. Belirlenen bütçeler ile birlikte üreticiler destek almaya hak kazanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde gerçekleşen başvurular ve değerlendirme süreci sonunda hak kazanan üreticiler ödemelerini kısa bir bekleyiş sonunda alacaktır. Destek ödemeleri üreticilerin ceplerini rahatlatmak ve üretim konusunda gerekli olan yakıt ile gübrenin alınması konusunda da destek sağlamaktadır. Çiftçiler bulundukları il ve ilçelerde ilgili kurumlara giderek başvuru formunu doldurmaları, dilekçe vermeleri ve doğru bilgiler ile belgelerini kuruma teslim etmelidir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir