İçeriğe geç

Ceviz Yetiştiriciliği Devlet Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

    ceviz-faydalari-2

    Ceviz yetiştiriciliği devlet başvurusu çiftçileri desteklemek ve üretim konusunda yardımcı olmak amacıyla verilmektedir. Başvuru için belirli şartları yerine getirmek ve kurallara uygun olarak başvuru yapmak gerekmektedir. Devlet tarafından verilecek olan desteğin sağlanması için sertifikalı ceviz fidanların kullanımı önem taşımaktadır. Sertifikalı olan ceviz fidanlarını kullanan üreticilere ilk etapta 100 ile 280 TL arasında ücret ödenmektedir. IPARD kapsamı dahilinde ise %65 oranında devlet hibe desteğini ceviz yetiştiricilerine sunmaktadır.

    Standart aşılı olan ya da sertifikalı olan ceviz fidanlarında 280 TL’ye yakın ödeme yapılmaktadır. Devlet tarafından verilen ücret yardımlarından da biri de dekar başına verilen 19 liralık mazot yardımı olmaktadır. Dekar başına verilen 100 ile 280 TL arasındaki ücretler devlet hibesi olarak üreticiye ihtiyacını karşılaması için verilmektedir. Üretimde aksaklık yaşanmaması adına devlet tarafından verilen yardımlar büyük önem taşımaktadır. Üreticileri desteklemek ve ceviz üretim sayısının artırılması amacıyla da destek hibe ve destekleri 2022 yılında da devam etmektedir.

    Ceviz Yetiştiriciliği Başvuru Şartları ve Aşamaları

    Ceviz yetiştiriciliğine başvuru sıfırdan kurulacak olan ve ceviz Yetiştiriciliği yapacak olan üreticilere de verilmektedir. Sulama alanlarının oluşturulması, modern basınçlı tarımda kullanılan sulama sistemleri, düşük faizli krediler konularında a devlet desteği devam etmektedir. Ceviz dünya da ve ülkemizde en çok tüketilen besinlerden biridir. Ülkemiz özellikle ceviz üretiminde ilk sıralarda yer almaya devam etmektedir. Tarım alanlarının boş olarak durmasının engellenmesi ve ceviz üretiminin hız kazanması aşamasında devlet destekleri her zaman devam etmektedir. Sıfırdan ceviz bahçesi kuranlara da devlet üretimde ve ödemede yardımcı olmaktadır.

    noci

    Ceviz yetiştiriciliği başvurusu devlet tarafından belirlenen kurallara uyum sağlanması ile birlikte üreticilere hibe edilen ve destek olarak verilen ödemeler bulunmaktadır. Temelde iki şekilde destek üreticiye sunulmaktadır. Bunlardan ilki devletin üreticiye hibe etmesi için ödeme vermesidir. İkinci yöntem ise fidanlar için düşük faizli kredilerde ödeme kolaylığı sunmasıdır. Üretimin artırılması, tarım alanlarının aktif olarak kullanımı ve dış ülkelere satılacak olan cevizin miktarının artması gibi konularda devlet her zaman üreticiyi destekleyecek olan yeni yöntemler ve yardımlar sunmaktadır. Sıfırdan ceviz bahçesi açmak için ilk olarak proje tasarlamak gerekmektedir. Ceviz fidanlarının diliminin yapılacağı alanlarda toprak analizleri yapılarak üretime uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Başvurular Tarım ve Orman Bakanlığı‘na bağlı olan Tarım İl ve ilçe müdürlüklerine gidilerek başvuru yapılması gerekmektedir.

    İlginizi Çekebilir:  Tarım Kart Veren Bankalar Nedir, Nasıl Alınır?

    Ceviz Yetiştiriciliği Önemi ve Özellikleri

    Ceviz yetiştirme başvurusu bulunulan illerde Tarım il ve ilçe müdürlüklerine gidilerek yapılması gerekmektedir. Projenin mutlaka başvuru sırasında ilgili kuruma verilmesi gerekmektedir. Uygun olan projeler sonrasında devlet tarafından düşük faizli kredi ya da hibe desteği alınmaktadır. Ceviz ağaçları temel olarak diğer ağaç türlerine oranla daha uzun yıllar yaşamakta ve daha az bakım istemektedir. Her dönem iyi bir sulama ve sıcaklığın oluşumu ile birlikte yüksek oranda ağaçlardan verim sağlanacaktır. Ceviz fidanları başına devlet ödeme desteği yapmaktadır. Ceviz fidanlarının yetişmesi için ilk olarak fidanlara uygun toprak yapısının sağlanması ve sıcaklığın uygun olması gerekmektedir. Taban suyunun çok olduğu yerler değil daha az olduğu yerler bulunmalı ve fidanların ekimi o alanlara yapılmalıdır. Taban suları cevizlerin gelişimini durdurur ve yüksek oranlarda olması ile birlikte fidanlar büyüme özelliği göstermez.

    Ceviz yetiştiriciliği maliyetli ve emek isteyen bir üretim şekline sahiptir. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak iklimlerde ceviz fidanı ve ağacı  yetiştirmek zordur. Ilıman iklim bölgelerinde ceviz yetiştiriciliği yapılabilir. Toprak sertliği, iklim özellikleri, taban suyu seviyesi ve ekolojik dengeler fidanların büyümesi ve gelişmesi için önemli olmaktadır. Devlet desteklerinden faydalanmak için kurallara uygun olarak yetiştirme alanlarının belirlenmesi gerekmektedir. Destekler ve kredi imkanları üretici projesine, yapılan araştırmalara ve toprak özelliklerine bağlı olarak verilmektedir. Projenin hem toprak elementleri hem de yapısı ceviz yetiştiriciliğine uygun olması gerekir. Uygun olan ve kabul edilen projeler için devlet belirli destekler vermeye devam etmektedir.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir