KPSS B başvuru ortaöğretim ve önlisans mezunlarının giriş yaptıkları ve belirlenmiş olan mesleklere yerleştirilebilmek için girdikleri sınav için oldukça önemlidir. A grubundan farklı olarak B grubu Kamu Personeli Seçme Sınavına lisans mezunları ile birlikte ortaöğretim ve ön lisans mezunları da giriş yapabilmektedir.
KPSS B Başvurusu
Kamu kurumlarına memur alımı ve öğretmenlik kadroları için Kamu Personeli Seçme Sınavına giriş şartı aranmaktadır. Bunun için kurumların kendi açıkladıkları puan türlerinde istenilen puanları alan adayların başvuru yapmalarına imkan sağlanmaktadır. Bu alanlardaki alımlar genel olarak çift yıllarda yapılmaktadır. Bunun bir sonucu olarak da istenilen bölümlerde işe girilebilmesi için alınan sınav sonuçları 2 yıl geçerlidir. Aldığınız sınav puanlarıyla 2 yıl boyunca açılan kadrolara başvuru yapabilirsiniz.
KPSS B Grubu Nedir?
“KPSS B grubu nedir?” sınava girecek olanların akıllarındaki cevaplamaları gereken sorular arasında yer almaktadır. B grubu atamalar kurumsal atamalar ve merkezi atamalar olmak üzere 2 şekilde yapılmaktadır. 2 yıl boyunca merkezi atamalar 2 kez yapılıyorken, kurumsal atamalar kurumların alımlarına göre değişiklik göstermektedir. Kurumların yapacakları alımların tarihleri ihtiyaçlara göre farklı tarihlerde yapılabilmektedir. Bu nedenle kurumların yayınladıkları takvimlerin takip edilmesi çok önemli olacaktır. KPSS B grubu ile başvuru yapılabilecek kurum ve kadrolara bakacak olursak:
- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü,
- Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü,
- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü,
- Gençlik Spor Genel Müdürlüğü,
- Makine Kimya Endüstrisi,
- POMEM,
- TSK,
- Gümrük Müsteşarlığı,
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,
- Maliye Bakanlığı,
- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü,
- Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü,
- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu,
- Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü,
- Orman Genel Müdürlüğü,
- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü,
- Adalet Bakanlığı Adliyeler.
Bu kurumlarda açılan kadrolara giriş yapabilmek için B grubu sınavlarından istenilen sonuçların alınması gerekecektir. Yapılan sınavda 27 adet Matematik sorusu, 3 adet Geometri sorusu, 27 adet Tarih sorusu, 18 adet Coğrafya sorusu, 9 adet Vatandaşlık sorusu, 6 adet de Güncel Bilgiler ile ilgili sorular sorulmaktadır. Bu konuların detayına bakacak olursak:
Türkçe Konuları: Yazım kuralları, Anlatım Bozuklukları, Sözel Mantık, Paragrafta Anlam, Cümlede Anlam, Sözcükte Anlam, Yapı Bilgisi, Cümle Bilgisi, Sözcük Bilgisi, Noktalama İşaretleri gibi konularda sorular sorulmaktadır. Yıllara göre konularda ve sorulan sorularda değişiklik yapılabilmektedir.
Matematik Konuları: Çarpanlara Ayırma, Temel Kavramlar, EBOB-EKOK, Üslü Sayılar, Oran-Orantı, Sayılar, Bölge ve Bölünebilme Kuralları, Asal Çarpanlara Ayırma, Sayısal Mantık Problemleri, Köklü Sayılar, Kümeler, İşlem ve Modüler Aritmetik, Tablo ve Grafikler, Mutlak Değer, Eşitsizlik, Sayılar, Birinci Derece Denklemler, Permütasyon, Kombinasyon ve Olasılık gibi konularda Matematik soruları sorulmaktadır.
Geometri Konuları: Çokgenler ve Dörtgenler, Daire ve Çember, Analitik Geometri, Geometrik Kavramlar ve Doğrudan Açılar, Katı Cisimler gibi konularda Geometri soruları sorulmaktadır.
Coğrafya Konuları: Türkiye’nin Bitki Örtüsü ve İklimi, Coğrafi Konum, Türkiye’nin Coğrafi Konumu, Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme, Türkiye’nin Yer Şekilleri ve Özellikleri, Türkiye’de Madenler, Bölgesel Kalınma Projeleri, Türkiye’de Ulaşım, Türkiye’nin Ekonomik Coğrafyası, Enerji Kaynakları ve Sanayi gibi konularda Coğrafya soruları sorulmaktadır.
Tarih Konuları: Osmanlı Tarihi, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, Avrupa’da Yaşanan Gelişmeler ve Bu Gelişmelerin Türk-İslam Dünyasına Etkileri, Kurtuluş Savaşı Muharebeler ve Antlaşma Dönemi, Atatürk İlke ve İnkılapları, Osmanlı Yenileşme ve Demokratikleşme Hareketi gibi konularda Tarih soruları sorulmaktadır.
Vatandaşlık Konuları: Temel Kavramlar ve Türk Anayasa Tarihi, Hukukun Temel Kavramları, Anayasa Hukukuna Giriş, Devlet Biçimleri ve Hükümet Sistemleri, Yasama, Yürütme, Yargı, 1982 Anayasası’nın Temel İlkeleri, Temel Hak ve Hürriyetler, İdare Hukuku, Uluslararası Kuruluşlar gibi konularda Vatandaşlık soruları sorulmaktadır. TUS Başvurusu için göz atabilirsiniz.
Size verilen süreler içerisinde sorulan sorulardan en fazla doğru cevabın alınması için adayların çalışmaları gerekmektedir. Sorulacak konularla ilgili internet üzerinden ya da basılı dergilerden birçok farklı kaynak bulabileceksiniz. Bununla birlikte daha önceki yıllarda sorulmuş sorulara da çalışılması size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Yapacağınız çalışmaları günlük belirli bir rutine sokmanız sınavda istediğiniz puanları alabilmenize de yardımcı olacaktır. Siz de kamu personeli olmak istiyorsanız KPSS B başvuru tarihi 2022 yılında hangi tarihlerde yapılacağı ÖSYM resmi internet sitesindeki duyuru kısmına bakabilirsiniz.