İçeriğe geç

KPSS A Başvurusu

    KPSS A Başvurusu

    KPSS A başvuru sürelerinin belli olması ile birlikte kamuda görev almak isteyen mezunlar kendi başvuru işlemlerini başlattılar. Yapılan sınavın ardından kamu kurumlarının yerleştirme için istenilen kriterleri sağlayan adaylar kurumlara başvuru yapabilmeleri sağlanmaktadır. Özellikle kamu kurumları kurumlarında çalışacak olanların belirlenmesi için KPSS puanlarını baz almaktadırlar.

    KPSS BAŞVURU

    Kamu kurumlarında işe başlamak için ülkemizde değerlendirme kriterlerinden birisi de KPSS’dir. A ve B grubu olmak üzere 2 sistem bulunan KPSS’de hem mezuniyet durumuna hem de girilmek istenilen kamu kurumuna göre bu sınavlardan birisine girilmesi gerekir. A Grubu kadrolara bakacak olursak:

    • Bakanlık kadrolarında yer alan uzman yardımcılığı,
    • Sosyal Güvenlik Kurumu denetmen yardımcılığı,
    • Kamu kurumları kadroları içerisinde uzman yardımcılığı,
    • Vergi müfettiş yardımcılığı,
    • Gelir uzmanı yardımcılığı,
    • SGK müfettiş yardımcılığı,
    • İl Göç uzman yardımcılığı,
    • TBMM uzman yardımcılığı,
    • BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü denetmen yardımcılığı,
    • Devlet Malzeme Ofisi müfettiş yardımcılığı,
    • PTT müfettiş yardımcılığı, 
    • Kalkınma Bankası uzman yardımcılığı,
    • Mali hizmetler uzman yardımcılığı. 

    Bu kadrolarda işe başlamak isteyen adayların mutlaka kurumlar tarafından istenilen sınırların üzerinde KPSS A grubu puan alınması gerekmektedir. KPSS tek başına yeterli olmamakla birlikte kurumlar tarafından ayrıca sınavlar da yapılmaktadır. Bütün kamu kurumlarında olduğu gibi kamuda işe girmek için yazılı sınavları geçtikten sonra yapılan mülakatlardan da geçmek gerekmektedir.KPSS B BAŞVURUSU  nedir ve nasıl yapılır?

    KPSS A başvuru tarihi içerisinde ÖSYM resmi internet sitesinden ve E-Devlet’in yönlendirmesiyle yine ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvuru yapılmaktadır. 

    KPSS A Başvurusu

    KPSS A Grubu Nedir?

    Lisans düzeyinde mezuniyeti olan adayların, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi başta olmak üzere Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Matematik ve İstatistik bölümlerinden mezun olanlar için yukarıda bahsettiğimiz kadrolara yerleşebilmek için girdikleri sınav türüdür. KPSS B Grubu sınavları 2 yılda bir yapılırken, A Grubu sınavları her yıl yapılmaktadır. B Grubu ile karşılaştırıldığında A Grubu sınavında daha fazla mesleki sorular yer aldığından daha zor olduğu söylenebilir. Yapılan sınav içeriğine bakacak olursak:

    • Sınava girilecek olan adayları ilk önce Genel Kültür-Genel Yetenek testi karşılıyor. 120 sorudan oluşan bu testin cevaplanması için 130 dakikalık süre verilmektedir. 
    • İktisat, Maliye, Muhasebe, İşletme ve Hukuk grubu testleri 40’ar sorudan oluşmakla birlikte bu testin çözülebilmesi için verilen süre 50 dakikadır. Bu testle birlikte birinci oturum sona ermiş olacaktır. 
    • İkinci oturumda ise Çalışma Ekonomisi, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İstatistik testleri ile başlıyor. Bu testlerin her biri için yine 40’ar soru soruluyorken testin cevaplanması için 50 dakika veriliyor. 
    İlginizi Çekebilir:  TİKA Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı Başvurusu

    Bu şekilde yatığınız KPSS A başvuru 2021 yılı için sınavla birlikte tamamlanmış oluyor. Size verilen süreler içerisinde cevapladığınız sorulardan yaptığınız doğru ve yanlış sorulara göre 48 ayrı puan türünde tablo hazırlanmaktadır. Kurumların taleplerine göre bu tablo içerisinde yer alan puan türlerinden başvuru yapabilmenize imkan sağlanmaktadır. Değişiklik gösteriyor olsa da genel olarak kurum sınavlarına ve mülakat aşamasına geçebilmeniz için en az 70 puan almış olmanız gerekiyor. Bu sınavdan alınmış olan puan 2 yıl boyunca geçerli olmakla birlikte 2 yıl içerisinde almış olduğunuz puan türüne göre başvurularınızı yapabilirsiniz. 2 yıldan sonra tekrar başvuru yapabilmeniz için mutlaka yeniden sınava girmeniz gerekecektir. 

    KPSS 2021 yılı 2. tercih dönemi şu an için aktif olup, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvurular yapılabilmektedir. 22.12.2021 ile 29.12.2021 tarihleri arasında başvurular yapılabilecek durumdadır. Alınan sınav sonucunda belirlenen puanınızın kurumların talep ettikleri puan aralığında olması durumunda başvurunuzu sorunsuz şekilde yapabilecek olup kurumun kendi değerlendirme sürecinin işletilmesini sağlayabileceksiniz. 29.12.2021 tarihi saat gece 23:59’a kadar başvuru yapılmasına imkan sağlanıyor olsa da genel olarak tercih için başvuran sayısı artacağından sistemin yoğun olması muhtemeldir. Bu nedenle KPSS tercih başvurusu sürecini bu saate kadar bırakmamanızı öneririz. 

    Özellikle kamu personellerinin seçilmesi sürecinde KPSS oldukça önemlidir. Almış olduğunuz yüksek puanlar ilk eleme noktasında size oldukça yardımcı olabileceği gibi kurumların yapacakları sınavlarda başarılı olma ihtimalinizi de arttıracaktır. Kurumların yaptıkları sınavlar ile KPSS’ye çalışırken üzerinden geçtiğiniz konular genel olarak aynı olacağından kurum sınavlarına çok fazla çalışmanıza gerek kalmaksızın başarılı olabilirsiniz. Bu sınavı da geçmeniz durumunda karşınızda sadece mülakat süreci kalacak ve bu süreci de başarılı bir şekilde atlatmanız durumunda yeni işinize başlamanız için herhangi bir engel kalmayacaktır. Siz de bu süreçleri işleterek “KPSS A başvurusu nasıl yapılır?” sorusuna cevap bulabileceksiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir