Şehit Eşleri ve Ailesi Kartı, Milli Savunma Bakanlığı Şehitlik Yönergesine göre belirlenen şehitlerin eşlerine ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerine verilir. Şehit Eşleri ve Ailesi Kartı ile bireyler İstanbul sınırlarında bulunan şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak faydalanabilirler. Ayrıca karta yükleyecekleri bakiye ile belirlenen alanlarda ödeme yapabilirler.
Şehit Eşleri ve Ailesi Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şehit eşleri ve ailesi kartı almak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle gerekli belgeleri hazırlayın. Gerekli belgeler;
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenmiş “Şehit Ailesi” kartının aslı,
- Üzerinde TCKN bulunan kimlik aslı ya da kimlik yerine geçen belgelerden birinin aslı (sürücü belgesi, evlilik cüzdanı, avukat/hâkim/savcı/noter kimlik kartı, pasaport ve özel kanunlarda resmi kimlik hükmünde olduğu açıkça belirtilen kimlik belgeleri)
- 1 adet güncel fotoğraf (son 6 ay içerisinde çekilmiş)
- Sonra bu belgeleri size en yakın İstanbulkart Başvuru Merkezleri’ne ulaştırmalısınız.
- Ulaştırdıktan sonra Şehit Eşleri ve Ailesi Kartını alabilirsiniz.
Şehit Eşleri ve Ailesi Kartını alabilmek için kişinin şahsen başvurması gerekir. Ancak özel durumlarda anne, baba, eş yada çocukları tarafından başvuru yapılabilir. Başvuru yapacak olan kişinin belgelerini birinci dereceden akrabası olan kişilerden birisi başvuru merkezine ulaştırabilir. Bu sırada yanında kendi kimliği ve başvuru yapacak olan kişinin kimliğinin bulunması gerekir.
Kimler Şehit Eşleri ve Ailesi Kartı Alabilir?
Şehit olan bireylerin eşi ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri için alınabilir. Ancak şehit çocukları ücretsiz kartlarını evlenene kadar kullanabilirler. Evlenmemiş olan şehit çocukları ücretsiz ulaşım kartlarını 25 yaşlarından gün alana kadar kullanabilirler.
Şehit Eşleri ve Ailesi Kartı Vizeleme İşlemi
Şehit Eşleri ve Ailesi Kartı vizeleme işlemleri Nisan ayında başlayarak Temmuz ayı sonunda tamamlanmaktadır. Bu süreler içinde vizeleme işlemi yapılmayan Şehit Eşleri ve Ailesi Kart’ları tam tarife kategorisine girmektedir.
Milli Savunma Bakanlığı Şehitlik Yönergesine Göre Kimler Şehit Sayılır?
- Fiilen ateş altında ölenler,
- Harpte yaralanıp tedavi sırasında ölenler,
- İç güvenlik görevlerinde veya terör ve anarşi ile mücadelede ölenler. İç güvenlik görevinde yaralanıp tedavi sırasında ölenler,
- Eğitim Ya da Tatbikat Yapan Askerlerden Görev sırasında veya görev yerinden ayrıldıktan sonra meydana gelen olayda ölenler,
- Görev sırasında yaralanıp da sonradan bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler,
- Kaçakçılığın men ve takibinde çatışmada ölenler,
- Sınır emniyet hizmetlerinde iken silahlı çatışmada ölenler,
- Sınır emniyet hizmetine yönelik faaliyetler sırasında kaza ve olaylarda ölenler,
- Aileleri istediği takdirde; ölen savunma bakanları, orgeneraller ve oramiraller,
- TSK mensubu ve ayrılanlardan asker olmaları nedeniyle teröre maruz kalmaları sonucu ölenler,
- Herhangi bir askeri tesisin afetlere maruz kalması sonucu ölenler,
- Vazifeli olarak askeri uçak veya helikopter, gemi ve denizaltının herhangi bir sebep ile düşmesi, batması, infilak etmesi sonucu ölenler,
- Görev için yurt dışında bulunan TSK personelinden; bu görevlerinden dolayı maruz kaldıkları tedhiş veya suikast sonucu ölenler şehit olarak tanımlanmaktadır.