İçeriğe geç

SPL (Sermaye Piyasası Lisanslama) Başvurusu

    SPL Başvurusu

    SPL Başvuru sürecinin başlaması ile birlikte adayların işlemleri tamamlamak için gerekli araştırmaları yapma zamanı da gelmiş oldu. Başvuru işlemine başlamak için yapmanız gereken ilk işlem Sermaye Piyasası Lisanslama Sistemine üye olmak. Üye olmayan adayların başvuru yapmasına imkan bulunmadığından dolayı sisteme üye olmalı ve başvuru sürecini bu sistem üzerinden başlatmalısınız. 

    SPK lisans belgesi finans alanında çalışma yapmak isteyen personel, yönetici, türev araçlar personeli, değerleme uzmanı, kredi değerleme ve kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı olarak çalışmak isteyenlerin alması gereken en önemli belgedir. Bu alanda uzmanlaşmak ve aynı zamanda  çalışmalar yapmak için alacağınız belgeye ve bu belgeyi almak için de çok çalışmanız gerekecektir. 

    SPL Başvurusu

    SPK Lisansı Nedir?

    SPK lisansı nedir?” bu konuda çalışma yapacakların ilk cevaplandırması gereken sorular arasında yer alıyor. Finans kuruluşlarında çalışabilecek nitelikte olup olmadıklarının tespiti amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu tarafından sınav yapılmaktadır. Bu sınav sonucunda başarılı olan adayların kurumlarda çalışabileceklerini gösteren bir lisans verilmektedir. Lisans alınabilmesi için kurum tarafından 3 ayrı düzey belirlenmiştir. Yapmak istediğiniz işe, görev yapmak istediğiniz kuruluşa göre almanız gereken lisans faaliyet düzeyleri de farklılık göstermektedir. Bu düzeylere bakacak olursak:

    Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı:

    Bu düzeyde lisans sahibi olabilmek için öncelikle 2 yıllık önlisans programlarından mezun olmanız gerekmektedir. Mezuniyet ile birlikte yapılacak olan sınavdan başarılı olunması durumunda muhasebe ve operasyon sorumlusu, takas ve operasyon sorumlusu, türev araçlar müşteri temsilcisi, borsa üye temsilcisi, irtibat bürosu sorumlusu, borsa üye temsilcisi ve müşteri temsilcisi görevlerinde çalışılabilecektir. 

    Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı:

    Bu sertifika sınavına giriş yapılabilmesi için 4 yıllık lisans düzeyinde mezuniyet olması gerekmektedir. Mezuniyet ile birlikte yapılacak olan sınavlarda başarılı olunması durumunda iç kontrol elemanı, araştırma uzmanı, şube müdürü, araştırma uzmanı, portföy aracılığı müşteri temsilcisi olarak çalışılabilecektir. Düzey 2 lisans alınabilmesi için 1.düzey alınması zorunlu değildir. Birbirinden bağımsız olarak düzey sınavlarına girilebilecek ve sertifika sahibi olunabilecektir.

    İlginizi Çekebilir:  KPSS B Başvurusu 2022

    Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı:

    3.düzey lisans sahibi olanlar 1 ve 2.düzey lisans sahibi olanları yapacakları işler ile birlikte genel müdür, YK üyeleri hariç yönetici, kurumsal finansman uzmanı, portföy yöneticisi, teftiş kurulu başkanı, yatırım danışmanı gibi görevleri yapabilmektedir. Bu seviyede lisans sahibi olunabilmesi için üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olunması şartı aranmaktadır. 

    Bununla birlikte özellikle konut ve gayrimenkul değerleme konusunda kurum tarafından lisanslar verilmektedir. Eğer yapılan sınavlardan başarılı olursanız ve konut değerleme lisansı alırsanız hem fiili olarak kendi başınıza konut değerlerine ilişkin değerleme yapabilir hem de bu hizmeti veren kuruluşlarda çalışabilirsiniz. Genel olarak bu lisansı almak için mezuniyet şartı olmasa da en az 2 yıllık üniversite bölümlerinden birisinden mezun olmanız gerekmektedir. Bunun anlamı okulunuz henüz bitmeden öğrenciyken de bu lisansı almak için başvurabilirsiniz demektir. Bununla birlikte gayrimenkul değerleme de hemen hemen bu işle paralel gitmektedir.

    SPL lisansı almak için gerekli olan şartlara bakacak olursak:

    • Lisan düzeylerine göre gireceğiniz sınavlara başvuru yapabilmeniz için belirlenen 2 yıllık ve 4 yıllık üniversitelerden mezun olunması gerekmektedir. 
    • Lisans almak üzere başvuru yapanların herhangi bir yaş sınırı yoktur.
    • Girilen lisans sınav konularından her birinde öncelikle 100 puan üzerinden 50 puan alınması gerekmektedir. Bununla birlikte girilen toplam sınav sonuçlarına göre aritmetik ortalamalarının en az 60 puan olması gerekmektedir. Eğer girdiğiniz önceki sınav puanlarınızı arttırmak istiyor ancak girdiğiniz sınavda bir önceki sınav notunuzdan daha düşük not alırsanız önceki sınav sonuçlarınız geçerli olacaktır. Sınava giren adayların korunması amacıyla geliştirilmiş olan bu yöntem sayesinde daha düşük puan alsanız bile önceki yüksek sınav sonuçlarınız geçerli olacaktır. 

    Sınava girmiş, başarılı olmuş ve lisans almış olan başvurucuların bilgilerinin geçerli olduklarının ölçülmesi için her 3 yılda bir tekrar sınav yapılmaktadır.Bu sınavda belirlenen kriterlere göre doğru cevaplar veren adayların lisansları yenilenebilecektir. Sınava girmemiş ya da istenilen sonuçları alamamış adayların eğitimleri tekrar almaları gerekecektir. Bu eğitimin sonunda mutlaka yapılan sınavlardan başarılı olmaları şartı aranacaktır. Bu şekilde lisanslarının süresini uzatabileceklerdir. SPL başvuru şartları sağlanması ile birlikte alınan lisansların geçerliliğinin devam edebilmesi için mutlaka sınavlardan başarılı olunması gerekmektedir.İşkur İş İlanları için göz atabilirsiniz.

    Etiketler:

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir