TUS başvuru tarihleri yılda 2 kez olacak şekilde düzenlenmektedir. 1. ve 2. sınav takvimleri genel olarak Şubat ve Temmuz ayları içerisinde yer almaktadır. Başvuru sürecinin başlatılabilmesi için tabi ki öncelikle sınav ücretinin belirlenen şekillerde ödenmesi gerekmektedir. TUS başvuru sürecinin başlaması ile birlikte doktor adaylarının heyecanı da arttı. Uzun yıllardır alınan eğitimlerin taçlandırılacağı ve tercihlerine göre uzmanlık alanlarını belirleyebileceği bu zorlu süreç 2.dönem başvuruları ile başlamış oldu.
TUS(Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) Başvuru
TUS, yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı doktor ve doktorluk dışında veteriner, eczacı ya da kimyager olarak uzmanlaşmak isteyen meslek mensuplarının girdikleri bir sınavdır. Sınav sonuçlarına göre alınacak olan uzmanlık sayesinde mesleklerinde de ilerleyebilme şansları vardır. Daha çok doktor olacakların uzmanlık alanlarını seçebilecekleri ve öğrenim hayatlarının sonunda görev alacakları branşlarda uzmanlaşacakları TUS, çok önemli bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. Akademik sınavlar arasında değerlendirildiğinde en zor sınavlardan birisi olan TUS, yılda 2 defa yapılan bir sınavdır.
Tus 2021 1. Dönem?
“TUS Nedir?” sorusunun cevabı çok basit olsa da hem sonuçları hem de yapılacak olan sınava hazırlık süreleri düşünüldüğünde oldukça önemli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzmanlık alanının seçildiği ve buna göre meslek hayatının şekilleneceği TUS, özellikle doktorlar açısından olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. İstanbul, İzmir ve Ankara illerinde belirlenen kurumlarda uzman olmak isteyen uzman adaylarının yılda 2 defa sınava girilebiliyor.
Okullarının bitmesi ile birlikte Pratisyen Hekim unvanı ile mezun olan doktorların hizmet verecekleri branşların seçimi için bu sınava girerler. Yapılan bu sınav sonuçlarına göre Tıp Fakülteleri, Adli Tıp Kurumu ya da Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde seçilen uzmanlık alanına göre 3 ile 6 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimi alan doktorlar bu süre sonunda Uzman Doktor unvanı ile çalışma hayatlarına devam ederler.
TUS Başvuru Tarihleri 2021
Temel Tıp Bilimleri ve Klinik Tıp Bilimleri olarak 2 kategoride yapılan sınavların 2021 yılı için belirlenen sınav ücretleri 250 TL. Yıllar içerisinde değişen sınav giriş ücretleri diğer sınavlarda da olduğu gibi ödemek zorunda olduğunuz bir ücret. Şehit yakınlarında sınav giriş ücreti için istisna uygulanıyor.
“TUS ne zaman?” sorusunun yanıtını bu şekilde öğrendikten sonra tek yapılması gereken başvuru süreçlerini izleyip sınava hazırlanmaya başlamak. Zaten işin içerisinde olarak gireceğiniz bu sınavda sizin uzmanlık alabilmeniz için yeterli olup olmadığınız ölçülüyor. Bu sınavda 120 soru sorularak yeterlilik ölçülüyor. Green card başvuru tarihleri.
TUS Taban Puanları
TUS taban puanları sınav sonrası yapılacak olan tercihler için oldukça önemli. Sınav döneminden sonra ÖSYM’nin resmi sitesinde TUS taban puanları açıklanarak yapılacak tercihlere rehber olması sağlanıyor. Üniversite giriş sınavlarında olduğu gibi açıklanan ve bir önceki dönem uzman kabul eden kurumların tavan ve taban puanlarına göre tercih yapılabiliyor. Genel olarak TUS taban puanları 50’li puanlarda kabul ediliyor.
TUS’a girebilmek için bitirilmesi gereken fakülteler:
- Eczacılık Fakültesinden mezun olanlar,
- Veterinerlik Fakültesinden mezun olanlar,
- Tıp Fakültesinden mezun olanlar,
- Kimya Bölümü mezunları.
Eğer bu fakültelerden mezun olduysanız ve uzmanlık almak istiyorsanız, o halde sizde TUS’a girmek zorundasınız.
TUS’a Nasıl Hazırlanılır?
Ülkemizde yapılan bütün sınavları düşünecek olursak TUS, en zorlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Mesleki yeterliliğin dışında TUS’ta yabancı dil yeterliliği de aranmaktadır. Eğer yabancı diliniz iyi değilse öncelikle bu alanda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Yapılan İngilizce yeterlilik sınavında gramer oldukça önemli bir yer alıyor. Eğer gramer konusunda eksikleriniz varsa onları sınav öncesi tamamlamanız oldukça önemli olacaktır.
TUS hazırlık aşaması sınavın kazanılması için oldukça önemlidir. Okulda ve pratisyen hekim olarak aldığınız görevler esnasında öğrendikleriniz size yardımcı olacak olsa da sınavda çıkacak konulara çalışılması da sınavın kazanılmasında size yardımcı olacaktır. Tus soru kitapçıkları almak için buraya göz atabilirlisiniz.
Diğer bütün sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da programlı çalışmak oldukça önemli. Günlük olarak yapacağınız program dahilinde birkaç saat sınava hazırlık için çalışmanız sınavı kazanmanızda önemli bir adımdır. Genel olarak önerilen tekniklerden birisi sınava çalışmaya başlamadan önce hangi düzeyde olduğunuzu anlayabilmeniz için deneme çözmektir. Bu şekilde yapacağınız çalışmaların sonucunda ne kadar gelişme gösterdiğinizi de gözlemleyebileceksiniz. Çalışma süresi içerisinde belirli periyotlarda deneme çözmek alışkanlık kazanmanıza da yardımcı olacaktır. TUS sınav soruları ne kadar zor olursa olsun çalışarak gelebilecek bütün zor soruları aşabilirsiniz.