Telif hakkı başvuru ile birlikte siz de telifiniz almak istediğiniz herhangi bir buluş ya da fikriniz için başvuruda bulunabilirsiniz. Telif hakkı başvurusu yapabilmeniz için sadece resmi internet sitesine giriş yapıp birazdan size yazacağımız adımları izlemeniz yeterli.
Teknolojinin bu kadar gelişmiş olmasının en güzel sonuçlarının birisi de artık saatlerce sıra beklemek zorunda kalmadan evinizden, oturduğunuz yerden istediğiniz işi yapabilmenizdir. Resmi internet sitesi üzerinden istediğiniz gibi işlem yapabiliyor olmanıza rağmen süreli işlemler de yapabiliyorsunuz. Başkası tarafından çıkartılmış olan eserlere işlem yapabilmeniz için süreli olarak telif hakkı da satın alabiliyorsunuz. Bunu müzik eserleri, edebiyat eserleri ya da sinema eserleri için kullanabilirsiniz.
Telif Hakkı Başvuru
İnternetin yoğun olarak kullanıldığı günümüzde yapacağınız eserlere ekleyeceğiniz müziklerin telif hakkını satın almadıysanız telifsiz müzikler arasında istediğiniz seçimi yapabilirsiniz. Özellikle “influencer” işi yapanların ürettikleri videolarda telifsiz müzik oldukça popüler.
Telif Hakkı Nedir?
Telif hakkı, kişilerin her tür fikri emekleri ile hazırladıkları ürünler üzerinde hukuken hak sağlanması olarak tanımlanabilir. Kişilerin ürettikleri ürünlerin başkası tarafından izinsiz olarak kullanılması telif hakkı ihlaline girmektedir. Bu nedenle ürünlerin kullanılmasından önce mutlaka eser sahibinden izin alınması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda eser sahibinin başvurusu sonra yapılan işlemler iptal edilebilir ya da hukuki sorumluluklar doğurabilir. Tv programı telif hakkı nasıl başvurulur?
Ülkemizde ilk olarak Osmanlı Devleti döneminde 1857 tarihinde yürürlüğe giren Telif Nizamnamesi ile resmi bir işlem yapılmıştır. Ancak hem Osmanlı hem de Cumhuriyetin ilk yıllarında telif konusunda çok fazla işlem yapılmamıştır. Özellikle günümüzde telif konusuna çok fazla önem verilmemesine örnek olarak Yeşilçam filmlerinin telif ödeme olmaksızın her yerde paylaşılabiliyor olması gösterilebilir. Günümüzde bu gibi durumların önüne geçebilmek için gereken önlemler alınmaya çalışılmıştır.
Telif Hakkı Nasıl Alınır?
Telif hakkı başvurusu yapabilmek için öncelikle başvuru yapılacak olan ürünün sınıflandırılmasına ve ne için başvuru yapılacağına dikkat edilmesi gerekiyor. İnternet sitesi üzerinden yapılacak başvurulara bakacak olursak:
- Sertifika Başvuruları
- Zorunlu Kayıt Tescil Başvuruları
- Belge Doğrulama
- İsteğe Bağlı Kayıt – Tescil Başvuruları
- Bandrol Başvuruları
- Kültür Fonu Başvuruları
- Yapımcı Belgesi Başvurusu
“Telif hakkı nasıl alınır?” sorusunun cevabının bir kısmı bu şekilde cevaplandırılabilir. Yapacağınız başvuru seçeneğine göre yukarıdaki seçeneklerden istediğiniz üzerinden işlem yapabilirsiniz. Coppyright bilgi merkezi.
Çıkartılan kanunlara göre üretilen eserlerle ilgili olarak telif başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle eser olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Üretimlerinizin eser olabilmesi için aşağıdaki kriterleri sağlaması gerekiyor:
- Eser sahibinin fikri çabasının bir ürünü olması,
- Sahibine aitlik taşıması,
- Bir çaba harcanarak şekillenmiş olması,
- Son olarak kanunda sayılan eser türlerinden birisi olması gerekiyor.
Son maddeye göre eser türlerinin de ne olduğuna bakmamız gerekiyor:
- İlim ve edebiyat eserleri,
- Musiki eserleri,
- Güzel sanat eserleri,
- Sinema eserleri,
- İşlenme ve derleme,
- Bilgisayar programı ve veri tabanları.
Telif Hakkı Başvurusu
Bu kriterlere göre yapılacak olan başvurular değerlendirilecektir. Telif hakkı başvurusu yapılabilmesi için eser sahibinin işlem yapması gerekir. Eser sahibi eseri meydana getiren kişi olarak tanımlanırken, bir eserin birden fazla sahibi olabileceği kanunlarca kabullenilmiş bir durumdur. İşleyen ya da derleyen ise oluşturulmuş bir eser üzerinde işlem yapan anlamına geliyor ve derlemek amacıyla telif başvurusu yapılabiliyor. Yapılan başvuru sonucunda verilen telif hakkı asıl eser sahibinin haklarını da koruyarak verilir.
Alınan telif hakları eser sahiplerinin vefat etmesi durumunda mirasçılarına süreli ya da süresiz olarak devredilmektedir. Bunların haricinde aşağıda sıralanan istisnai durumlarda telif haklarının devri söz konusu olmaktadır:
- Genel menfaat düşüncesiyle,
- Kopya ve neşir olması nedeniyle,
- Kişilerin hususi menfaati düşüncesiyle,
- Hükümete tanınan yetkiler nedeniyle,
- Kamu düzeni düşüncesiyle.
Eserlerin sahipleri ile birlikte bağlantılı hak sahipleri de bulunmaktadır. Bağlantılı hak sahiplerine bakacak olursak:
- Oluşturulan bir eserin tamamen kendine özgü olarak yorumlayan, anlatan, söyleyen, çalan ya da farklı şekillerde icra eden icracı sanatçılar.
- Bir icra ürünü olarak sesleri ya da diğer sesleri kaset, plak ya da CD gibi sesi taşımaya yarayan cihazlara ilk defa yükleyen ve bunun hukuki sorumluluğunu üstlenen gerçek ya da tüzel kişiler, yani Fonogram Yapımcıları.
- Radyo ve televizyon kuruluşları.
- Film yapımcıları.
Sizin de telif hakkı almak istediğiniz eserleriniz varsa ve bu kriterlere uyuyorsa kolaylıkla internet sitesi üzerinden başvuru yapabilir, izinsiz olarak kullanılmalarının önüne geçebilirsiniz.