Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen MEB Robot Yarışması her yıl yapılmaktadır. Geçen yıllar içinde prestij kazanan bir yarışma olmaya başlamıştır. Yarışmaya katılım oldukça fazladır. Bu yüzden her yıl yapılmaya devam edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Robot Yarışması her sene farklı bir şehirde yapılmaktadır. Lise ve Üniversite öğrencileri bu yarışmaya katılabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı 2013’ten beri yapılan yarışmayı TÜBİTAK ile ortak yürütmektedir. TÜBİTAK ve TİKA tarafından desteklenmektedir. Dereceye giren öğrencilere ödül verilmektedir. Yarışmanın ödülleri oldukça önemlidir. Mesleki ve teknik eğitimin öneminin kavranması ve daha nitelikli bir eğitimin yapılması için düzenlenen yarışmada ortaya çıkan sonuçlar oldukça başarılıdır. Amaç öğrencilerin yeteneklerinin ortaya çıkması, bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi ve eğitimin daha bilimsel yönde yapılmasının sağlanmasıdır. MEB Robot Yarışmasına katılmak isteyen öğrenciler bunun için ekip oluşturmak durumundadırlar. Bireysel katılım yoktur. Ekip çalışmasının teşvik edilmesiyle herkesin düşüncesi ve yeteneği birleşmekte ortaya daha dikkat çekici ve başarılı icatlar çıkmaktadır.
MEB Robot Yarışması Başvurusu Nasıl Yapılır?
MEB Robot Yarışmasına katılmak için lise ve üniversite öğrencisi olmak gerekiyor. Bu derecede kurumlarda öğrenim gören öğrenciler ekiplerini oluşturmalılardır. Ekip oluşturulduktan sonra başvuru yapılabilir. Ekipte bir danışman ve 2 öğrenci bulunması gerekiyor. Ekip oluşturulduktan sonra yarışma komitesi tarafından belirlenen kategorilerden birinin seçilmesi gerekiyor. Birden fazla kategoride yarışmak mümkündür. Yarışmanın başvuru tarihlerini ve başvuru formunu takip etmek için resmi internet sitesine bakabilirsiniz. Burada yarışma başvuru tarihleri ve nasıl başvurulacağını, başvuru yapabileceğiniz kategorilerle ilgili detayları bulabilirsiniz.
MEB Robot yarışması internet sayfası için buraya tıklayınız.
MEB Robot Yarışması Nasıl Yapılıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı robot yarışması katılım sağlayan paydaşlar ile gerçekleştirilir. Organizasyonun aşamaları alan öğretmenleri ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilir. Milli Eğitim Genel Müdürlükleri rehberlik ve teknik danışmanlık için üniversitelerden öğretmen ve öğretim üyelerini yarışmaya teknik danışman olarak atamaktadır. Bu danışmanlar tarafından yarışma ile ilgili tanıtım tasarımları ve diğer işlemler yapılmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüğü Robot yarışması her yıl düzenlenen bir yarışmadır. Yarışmanın tüm giderleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü MEB Robot yarışmasında yapılan tüm harcamalar bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Ulaşım, konaklama, yeme içme ve yarışma için gerekli harcamaları Milli Eğitim Bakanlığı karşılamaktadır.
MEB Robot Yarışmasında Hangi Kategoriler Vardır?
Robot yarışmasında bulunan kategoriler yarışma için düzenlenmiş olan internet sayfasında bulunmaktadır. Bu alanları şöyle sıralamak mümkündür.
- Temalı,
- Çizgi izleyen,
- Hızlı çizgi izleyen,
- Sumu-Mini Sumo,
- Hareketli Robot,
- Mini Drone(İHA),
- İnsanı Robotlar,
- Endüstriyel Robotik Kol,
- Yumurta Toplama(Caretta Caretta),
- Serbest Proje,
- Tasarla-Çalıştır,
- İnsansız Hava Aracı
- Tozkoparan Robot
- Labirent Ustası
- Su altı aracı
- Otonom Araç
Kategoriler her sene değişebilir. Katılıma göre yeni kategori eklenebilir. Yada var olan kategori değiştirilebilir. Güncel kategori bu şekildedir. Ancak yarışmanın internet sitesinden son listeye ulaşabilirsiniz.
MEB Robot yarışması internet sayfası için buraya tıklayınız.