Kimlik kartını kaybeden bireyler ne yapacaklarını makalemizden öğrenebilirler. Kayıp durumunda neler yapılmalı detaylı olarak anlatacağız.
Kayıp Kimlik Bildirimi Nereye Nasıl Yapılır?
Öncelikle Kimlik kartınızı kaybettiğinizi farkettiğinizde hemen iptal işlemi yaptırmanız gerekir. Kayıp olduğunu bildirmeniz gerekir. Bunun için üç seçeneğiniz vardır.
- e- devlet kapısı üzerinden kimlik kartınızı kaybettiğinizi bildirebilirsiniz.
- Yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılabilir.
- Yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklerine kimlik kartının kaybolduğu bildirilmelidir.
Kimlik kartınızı kaybettikten sonra yukarıdaki yöntemlerden birini kullanarak kimliğinizin iptal edilmesini talep etmelisiniz. Kimlik kartınızın iptalini talep ettikten sonra yeni kimlik kartı için başvuru oluşturmanız gerekir. Bunun için gerekli adımları ve neler yapacağınızı makalemizin devamından öğrenebilirsiniz.
Kayıp Kimlik Başvurusu
T.C. Kimlik Kartı randevusunu nereden alabilirim?
Tc kimlik kartı randevusu almak için online platformdan yada ALO 199 hattını arama işlemi yapılabilir.
TC kimlik randevusu almak için buraya tıklayınız.
Yukarıdaki bağlantıdan randevu alınabilir. Online olarak randevu almak istemezseniz ALO 199 numarasını arayabilirsiniz. TC kimlik kartı başvurusu yapmak istediğinizi belirtmeniz gerekir.
- Randevu gününde başvuru için nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekir. Eğer yerleşim yeriniz sistemde kayıtlı ise nüfus müdürlüklerinin hepsine başvuru yapabilirsiniz. Eğer yurtdışında iseniz dış temsilciliklere giderek kimlik kartı talep edebilirsiniz.
- Başvuru için gittiğinzed eğer bilgileriniz sistemde kayıtlı ise doğrudan kimlik başvurunuz alınır. Değilse adres beyanı işlemi yapılır ve sonra kimlik kartı başvurunuz alınır.
- Yanınızda giderken mutlaka talep edilecek belgeleri götürmeniz gerekir. Bu belgeler şunlardır:
Nüfus cüzdanı, kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge, geçici kimlik belgesi gibi geçerli fotoğraflı resmi bir belge ve son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
- Bu belgeleri hazırladıktan sonra yurt içinde iseniz nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise dış temsilciliklere başvuru için gitmelisiniz. Randevu tarihinde gitmeye özen gösteriniz.
Kimlik kartı başvurusunda eğer merkezi sistemde kayıtlı fotoğrafınız son altı ay içinde çekilmiş bir fotoğraf değilse yenilenmesi gerekir. Yanınızda mutlaka yeni çekilmiş bir fotoğraf götürmelisiniz. Biyometrik olması gerekir. Bu şekilde kimlik kartı başvurusu doğrudan yapılabilir. Fotoğrafta yüz tamamen görünür şekilde ön cepheden çekilmiş, gözler açık konumda; alın, yüz ve çene açık olmalı ve renkli cam ya da güneş gözlüğü kullanılmamalıdır. Fotoğrafın biyometrik ve orjinal fotoğraf olması gerekir. Fotokopi yada çıktı kabul edilmez. On beş yaşını geçmiş olan bireyler fotoğraf götürmek zorundadır. On beş yaşın altında zorunluluk yoktur. Eğer başvuru sırasında özel olarak talep ederseniz on beş yaş altında da fotoğraf kullanılır. Sizin kullanım ve talebinize göre düzenlenir.