Ehliyet sağlık raporu almak ehliyet sahibi olacaklar için zorunludur. Yakın zamanda yapılan düzenlemeler ile beraber ehliyet alma konusunda temel şartlar getirilmiştir. Bu noktaların başında ise sağlık raporu gelmektedir.
Ehliyet Sağlık Raporu Nedir, Almak Zorunlu mu?
Ehliyet sağlık raporu tanımı itibariyle ehliyet başvurularında kişinin araç sürmeye uygun olup olmadığını gösteren bir sağlık raporudur. Esasında ehliyet sisteminin değişmesinden sonra gelen bir özellik olmayıp daha önceki ehliyet işlemlerinde de talep edilmekteydi. Fakat günümüzde ehliyet sağlık raporu için daha detaylı sağlık kontrolü gerekmektedir. Ehliyet sahibi olmak isteyen herkes, araç sürmeye uygunluğunu göstermesi açısından sağlık raporu almak zorundadır. Aksi durumda belgeler eksik olarak görülür ve sürücü belgesinin alınmasına engel teşkil edecektir.
Ehliyet sağlık raporunun en önemli özelliklerinden birisi bazı durumlarda kişilerin kendilerinin bile farkında olmadıkları rahatsızlıkların ortaya çıkarılmasını sağlamaktadır. Araç kullanmak büyük bir dikkat gerektirdiği için bu dikkatin oluşmasını engelleyecek çeşitli rahatsızlıklar trafikte hem sürücünün hem de diğer kimselerin hayatlarını tehlikeye atabilirler. İşte bu yüzden ehliyet sağlık raporu detaylı bir şekilde talep edilmektedir. Özellikle kan grubunu bilmeyen pek çok kişi ehliyet alma işlemleri sırasında kan grubunu da rapor kapsamında öğrenebilmektedir. Kan grubunun tespit edilmesi olası bir trafik kazasında ehliyet bilgileri üzerinden sağlık kuruluşlarının ihtiyaç duyulan kanı bulmalarına yardımcı olmaktadır. Bunun gibi daha pek çok açıdan sağlık raporunun alınması önemli bir gerekliliktir.
Ehliyet Sağlık Raporu Almak İçin Belgeler Nelerdir?
Ehliyet sağlık raporu almak için gerekli belgeler bulunmaktadır. Rapor için başvuru yapan kişinin kimlik numarası ve biyometrik fotoğrafının raporda bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda ehliyetlerini yeniletecek kimselerin de sağlık raporlarının olması gerekmektedir. Ehliyet yenileme işlemi yapılıyorsa bu durumda başvuru formu doldurmaya gerek bulunmamaktadır. Yeni ehliyet alımlarında ise sağlık raporu başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Bunun için istenen bilgiler şunlardır;
- Kişisel bilgi,
- Boy ve kilo bilgisi,
- Kan grubu, bilinmiyorsa önce kan grubu testi yaptırılmalıdır,
- Aile bireylerine ait sağlık durumları,
- Sindirim, kalp damar, kas, iskelet ve sinir sistemi raporu,
- Enfeksiyon durum bilgisi,
- Psikolojik rahatsızlıklar,
- Hormonal rahatsızlık bilgisi,
- Kan hastalıkları bilgisi,
- Genito üriner sistem rahatsızlığı
Bilgileri başvuru formunda belirtilmelidir.
Bu bilgiler başvuru formuna eklendikten sonra kişi araç kullanımı için çok önemli olan göz muayenesine alınacaktır. Muayene sonucunda rapor alınması için tek göz 10 üzerinden 2’nin, iki göz toplamında da 20 üzerinden 12’nin altında olması gerekmektedir. Günlük yaşamda gözlük kullanılsa bile bu durum ehliyet almak için gereklidir. Muayene sonrasında raporu hazırlayacak olan doktor uygun sağlık koşullarının taşınması halinde “sürücü olabilir” bölümünü işaretleyecektir. Eğer sürücü olamaz kısmı işaretlenirse bu durumda ehliyet alınmamaktadır.
Sağlık Raporu Yenilenme Süresi Ne Kadar?
Sağlık raporu yenilenme süresi hafifi araç sürücü ehliyetleri için 10 yıldır. Bu durum M, A, B ve F sınıfı ve alt sınıflarına ait ehliyet sahipleri için geçerlidir. 10 yıllık süre sonunda sağlık raporu yenilenmeli ve ehliyet yenileme işlemleri de yapılmalıdır. Diğer yandan ehliyet sahibi C, D, G sınıfına ve alt sınıflarına mensup ise bu durumda 5 yılda bir yeni sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu kimseler ağır ve ticari araç kullanıcıları olarak sistemde geçmektedirler ve daha kısa sürelerde sağlık durumlarını gösteren raporları almak ile sorumlu tutulurlar. Sağlık raporu almak ya da yenileme yapmak için özel ya da devlet hastanesine başvuru yaparak gerekli muayeneler sonrasında rapor almak gerekmektedir.