E-YDS başvurusu nasıl yapılır? Sürecin başlaması ile birlikte sınavda başarılı olmak isteyenlerin araştırma ve çalışma dönemleri başlamış oldu. Sınavda çıkmış sorular, çıkması muhtemel konular ve nasıl bir plan içerisinde çalışılması gerektiği ile ilgili olarak çıkan yapılacak çalışmaların sonuç vermesi sağlanabilir.
Elektronik Yabancı Dil Sınavına giriş yaparak yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarına giriş ile birlikte KPSS A grubu öğretmenlik için de gereklidir. Bu nedenle yapılan yabancı dil sınavlarına giriş yaparak istenilen taban puanının üzerinde not alınması gerekir. YDS ile arasında sadece teknik farkı bulunan E-YDS, teknolojik gelişmelerin bize son zamanlarda verdiği nimetlerden birisidir. Özellikle pandemi süreci ile birlikte açık öğretim sınavlarının da internet üzerinden yapıldığı günümüzde kağıt üzerinde sınav yapmak ilerleyen süreçte tarih olacak gibi duruyor.
E-YDS İle YDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yeni bir gelişme olmasından dolayı akıllarda “E-YDS nedir?” sorusu yer almaktadır. YDS ile arasında çok fark olmamakla birlikte etkilediği alanlarda da değişiklik yoktur. Aradaki farklara bakacak olursak:
- YDS eski usulde kağıt üzerinden yapılırken, E-YDS ÖSYM tarafından geliştirilmiş olan yazılım üzerinden bilgisayar üzerinden internet aracılığı ile yapılmaktadır.
- YDS sonuçlarının açıklanması en az 20 gün sürerken, E-YDS’nin sonuçlarının açıklanması aynı günde dahi yapılabilmektedir.
- YDS başvuruları için kontenjan sınırı yokken, E-YDS başvurusu ve girişi için kontenjan uygulanmaktadır.
- YDS yılda sadece 2 kez yapılırken, E-YDS neredeyse her ay yapılmaktadır. Bu nedenle istediğiniz sonuçları alabilmeniz için daha çok şansınız oluyor.
- YDS sadece Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir illerinde yapılıyorken, E-YDS’ye girebilmeniz için herhangi bir il ve mekana bağlı olmaksızın istediğiniz yerden sınava girebilirsiniz.
E-YDS tarihleri YDS’ye göre her ay yapılıyor olması sayesinde YDS’de sonbahar ve İlkbahar aylarında yapılan sınavlardan daha çok şans elde edilmiş oluyor. İki sınav arasında zorluk dereceleri konusunda fark bulunmuyor. Aynı soru havuzundan beslenen bu iki sınavda şansınız neredeyse aynı. Ücretli öğretmenlik başvurusu.
E-YDS Sınav Merkezleri
E-YDS sınav merkezleri yine Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir illeri olarak belirlenmiştir. Ancak hem sınava başvuru sürecinde hem de sınavın yapılması sürecinde internet üzerinden gerekli işlemler yapılabilmektedir. Bununla birlikte eğer daha önce alınmış olan bir şifreniz yoksa ya da sisteme giriş yapamıyorsanız sadece bu durumlarda sınav merkezlerine ihtiyacınız var demektir. E-YDS sınav merkezleri bu işlemlerin haricinde pek ihtiyacınız bulunmuyor.
Sınavda sorun yaşamamanız adına yapılan başvurunuzda görünen fotoğrafınızın güncel olması çok önemlidir. Sınav giriş kağıdınızda görünen resminiz ile karşılaştırma yapılacağından dolayı bu resmin eski ve size benzemiyor olması sınava alınmayacağınız anlamına geleceğinden dolayı resminizin güncel olması gerekiyor. Eğer resminiz güncel değilse en geç sınav haftasının olduğu Perşembe günü mesai bitimine kadar ÖSYM başvuru merkezlerinden resim değişikliğini yapmanız gerekiyor.
E-YDS Sınav Soruları
E-YDS sınav soruları YDS sınav soruları ile nerdeyse aynıdır. Sınavın bilgisayar üzerinden yapılıyor olması soruların daha zor olacağı anlamına gelmiyor. YDS ile şartların aynı olduğu düşünülecek olursa belirlenen bir sistem üzerinden sınava giriyor olmanız, her ay yapılan bir sınava giriyor olmanızla birlikte daha yüksek bir şansa sahip olacağınız anlamına geliyor.
Sınava girmek için gerekli olan belgeler:
- Girilecek olan sınava ait 2021 yılı E-YDS sınav giriş belgesi,
- Fotoğraflı nüfus cüzdanı, fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi ya da yine fotoğraflı ve geçerlilik süresi dolmamış olan pasaport aslı,
Sınav girişi için bu belgelerin haricinde ehliyet aslı ya da meslek kimlik kartı ya da öğrenci kimlik kartları geçerli değildir. E-YDS Giriş belgesi üzerinde yer alan resmin güncel olması gerektiği gibi kimlik kartı ya da pasaport aslında da güncel bir fotoğraf olması gerekiyor. Maalesef bu belgelerde eksiği olan adayların mazeretleri ne olursa olsun sınava alınmayacakları ile ilgili olarak ÖSYM resmi sitesinde uyarı yer almaktadır.
Sınava girerken adayların yanında bulundurması yasak olan eşyalar:
- Çanta, cüzdan, kol saati ve cep telefonu gibi elektronik cihazlar,
- Anahtar ve anahtarlık,
- Cep bilgisayarı,
- Delici ve kesici aletlerle birlikte ateşli silahlar,
- Kalem, silgi, kağıt ya da defter,
- Şeffaf şişede yer alan ve etiketi sökülmüş olan su şişesi haricindeki bütün yiyecek ve içecekler.
Bu bilgiler ışığında yapmanız gereken tek şey E-YDS tarihleri kontrol edilerek sınav başvurunuzun yapılması ve zamanında sınava giriş yapmak. Test sınavları için tıklayınız.