İçeriğe geç

Defter Beyan Başvurusu Nasıl Yapılır?

    defter-beyan_1

    Defter beyanı elektronik ortamda kayıtların tutulmasını, defter oluşturulması ve saklanmasını, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilmesi, belge düzenlemesi yapılabilmesini sağlayan bir sistemedir. Bu sistemi serbest meslek erbapları, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ve basit usule tabi olan mükellefler kullanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan veri tabanına işlenir. Mükellefler sisteme giriş yapıp, gelir ve gider kayıtlarını elektronik ortamda tutabilir ve bu kayıtlar ile defterler oluşturulabilir. Saklanıp onaylanabilir.

    Defter beyan sistemini kullanmak için başvuru yapmak gerekir. Başvuru için izlemeniz gereken adımlar ve nereye yapılacağını makalemizin devamında bulabilirsiniz.

    Defter Beyan Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Sistemi kullanmak isteyen mükellefler aşağıdaki adresten yada vergi dairesi aracılığı ile başvuru yapmalıdırlar. Sistemi kullanmak zorunda olan mükellefler belirtilen tarihten önce bu yöntemler ile başvuru yapmalıdırlar. Kullanmaya başlanacak takvim yılından önceki ayın son gününe kadar başvuru yapılması gerekir. Defter beyan başvurusu bizzat yapılır ancak isteyenler vekil kullanabilir. Aracılık ve sorumluluk sözleşmesi imzalanarak aynı mesleği yapanlar yada meslek odaları başvuruyu vekaleten yapabilir.

    defterbeyan.gov.tr İnternet Adresi Üzerinden Başvuru

    defterbeyan.gov.tr internet adresi üzerinden başvuru yapmak için aşağıdaki adresi kullanabilirsiniz.

    Defter beyan başvuru sayfası için tıklayınız.

    Bu sayfada sizden İnternet Vergi Dairesi Başvuru Kodu ve İnternet Vergi Dairesi Şifresi istenir. Bu bilgileri girerek sisteme giriş yapmanız gerekir.

    Sisteme giriş yapmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

    Sisteme giriş yaparken kullanıcı kodu yada TC kimlik numarası ile şifre kullanılır. Basit usule tabi mükellefler daha sonra İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellef statüsüne geçenler basit usul tabi mükellef olarak başvuru yapmalıdırlar.

    Vergi Dairesi Üzerinden Defter Beyan Başvurusu

    Bağlı olduğunuz vergi dairesinin adresini bulmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

    İlginizi Çekebilir:  Yeşilkart Başvurusu

    Vergi dairesi sorgulama sayfası için tıklayınız.

    Defter-Beyan ve Muhasebe Programlarının Entegrasyonu

    Muhasebe programınız ile defter beyan sisteminin entegre edilmesi için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bu bağlantıda karşınıza bir form çıkar. Formda sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekir. Daha sonra gönder butonuna basarak defter beyan ve muhasebe programı entegre işlemi için başvurmuş olursunuz.

    Entegrasyon Başvurusu için tıklayınız

     Defter-Beyan Sistemi Kapsamında Olan Mükellefler Kimlerdir?

    Aşağıdaki kişiler defter beyan sistemini kullanmak zorundadırlar. Bu kişilerin başvuru yaparak defter beyan sistemini kullanmaya başlamaları gerekiyor.

    • Serbest Meslek Kazancı Elde Eden Mükellefler
    • Basit Usule Tabi Mükellefler
    • İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler

    Bunlar dışında merak edilen bir nokta şudur. Meslek odaları defter beyan sistemini kullanmak zorunda mıdır? Zorunda değildir.  Meslek odaları Defter-Beyan sistemini basit usulde vergilendirilen üyelerinin gelir ve giderlerinin kaydedilmesi ve beyannamelerini göndermek için kullanırlar.

    Defter Beyan Sisteminin Avantajları Nelerdir ?

    • Bu defter beyan sistemi ile muhasebe programına gerek kalmaz.
    • Kırtasiye masrafı azalır.
    • Defter tasdik işlemine ihtiyaç kalmaz.
    • Defter muhafaza sorunu ortadan kalkar.
    • Kayıt dışı ekonominin önüne geçilir.
    • Vergiye uyum sağlayan bireyler artar.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir