İçeriğe geç

Bilsem Başvurusu Nasıl Yapılır?

    bilsem

    Her yıl yapılarak Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçilen sınavdır. Sınav düzenli olarak ve belirlenen tarihlerde yapılır. Sonuçlara göre öğrenciler mülakata alınır ve uygun olanlar Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine yerleştirilir. 1,2 ve 3.sınıf öğrencileri sınava girer. Sınavın yapılacağı sene özel bir karar alınırsa 4. sınıflarda girebilir. Özel durumlarda böyle karar alınabilir.

    Sınava katılacak öğrenciler seçilirken öğretmenin gözlemi dikkate alınır. Sınıf öğretmeninin incelediği çocuklardan uygun olanlar sınava girebilir. Her sene değişen kurallar nedeniyle sınava girebilecek öğrenci sayısında ve sınav yönteminde değişiklikler olabilmektedir.

    Bilsem Başvurusu Nasıl Yapılır?

    BİLSEM sınavına girmek için öğretmenin öğrenciyi seçmiş olması gerekir. Daha sonra Bilim Sanat Eğitim Merkezleri tarafından yapılan ilk sınav ile belirli kategorilerde öğrencilerin seviyesi belirlenir. Resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarında seviyesi yaşıtlarından ileride olan öğrenciler sınava aday olarak gösterilebilir. Öğretmenler gözlem formu doldurulur. Gözlem formları sınıf öğretmenleri tarafından e-okul sistemi üzerinden doldurulur. Daha sonra belirlenen takvime uyularak sınav, mülakat ve itiraz süreçleri başlar. Bütün süreçler bittiğinde öğrenciler seçilmiş olur.

    e-okul internet sitesi için tıklayınız.

    Öğretmenler öğrencileri bir veya iki farklı kategoride aday gösterebilirler. Önceki senelerde velilerin talepleri dikkate alınırken son dönemde sadece öğretmenin gözlemi dikkate alınmaktadır. Sınava girecek olan öğrencilerin listesi MEB’in sitesinde yayınlanır.

    MEB internet sitesi için tıklayınız.

    Başvurusu yapılan öğrencilerin ön değerlendirme uygulamasına girmesi için Uygulama Giriş Belgesi verilir. Bu belgeler BİLSEM takviminde belirtilen tarihte e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde yayımlanır.

    Görevlilerin izlemesi gereken yol şu şekildedir: e-okul Yönetim Bilgi Sistemi > İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri > Sınav İşlemleri

    Okul yönetimi bu sayfada yayımlanan giriş belgelerini onaylayıp, velilere teslim eder. Belgeler veliler tarafından da imzalanır.

    İlginizi Çekebilir:  Marmara Üniversitesi Başvurusu

    BİLSEM Nedir?

    BİLSEM, ülkemizde faaliyet veren Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısa söylenişidir. Özel yetenekli çocuklar ilkokul eğitimlerinin ilk üç yılında sınava tabi tutularak seçilmektedir. Tespit edilen özel yetenekli öğrenciler, okullardaki eğitimleri aksamadan, belli günlerde özel eğitim almaya başlarlar. Amaç bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamaktır. Böylece var olan kapasitelerini geliştirebilmeleri sağlanır. BİLSEM zorunlu eğitim saatlerinde eğitim vermez. Kazanan öğrenciler zorunlu eğitim saatleri dışında belirlenen günlerde ve saatlerde Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine giderek özel eğitimlerini alırlar. Merkezlerde özel yetenekli olan ve zekaları, yaratıcılıkları, liderlik özellikleri yüksek olan öğrenciler eğitim alır. Bu öğrenciler yaşıtlarına göre yüksek seviyede olan öğrencilerdir.

    BİLSEM’de Hangi Eğitim Programları Uygulanır?

    BİLSEM eğitimleri eğitim hayatları boyunca devam eder. Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinde not verilmeden eğitim verilir. Sadece gözlem formları doldurulur. Formların doldurulmasındaki amaç izleme ve değerlendirme yapılmasıdır. Bilim ve Sanat Merkezlerinde aşağıdaki alanlarda eğitim programı verilir.

    • Uyum
    • Destek Eğitimi : Destek eğitimi kapsamında verilen dersler vardır. Bunlar; iletişim becerileri, grupla çalışma teknikleri, öğrenme yöntemleri, problem çözme teknikleri, bilimsel araştırma teknikleri, yabancı dil, bilgisayar, sosyal etkinliklerdir.
    • Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme
    • Özel Yetenekleri Geliştirme
    • Proje Üretimi/Yönetimi

    Bilsem kazanan öğrenciler bu programları kendi öğrenme kapasitelerine göre ilerletirler. Zamanlama ve süre yoktur. Performans ve gayretlerine göre lise eğitimi bitene kadar BİLSEM eğitimi devam ettirilir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir