Şartlı Sağlık Yardımı, maddi durumu yetersiz olan ve sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlar için başlatılan bir projedir. Bu projeye göre bazı programlar belirlenmiştir. Belirlenen programlar kapsamında şartlara uyan vatandaşlara belirlenen sürelerde sağlık hizmet imkanı sunulur. Sosyal Güvenlik kurumuna bağlı olmayan bir işte çalışan, çalışan biri olmayan ve muhtaç durumda olduğu Mütevelli Heyeti tarafından onaylanan hanelere şartlı sağlık yardımı imkanı sunulur. Şartlı sağlık yardımı kapsamındaki programlar şu şekildedir:
- Şartlı Çocuk Sağlık Yardımı,
- Şartlı Gebelik Yardımı,
- Şartlı Doğum Takip Ödemesi
- Şartlı Lohusalık Takip Ödemesi
Programa dahil edilen ihtiyaç sahiplerine fayda edecek olan çocukların, gebelerin ve lohusa annelerin belirlenen sağlık takip işlemlerine katılmaları koşulu ile ödeme yapılır.
Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şartlı Sağlık yardımı için başvurmak isteyenler ikamet ettikleri yerde bulunan Sosyal Yardımlaşma Derneği Vakfına gitmelidir. Burada başvuru oluşturabilirler. Başvuru yaparken mutlaka resmi kimlik belgesi ibraz edilmelidir. Eğer yanınızda kimlik belgesi yoksa ona eşdeğer sayılan diğer belgeler kabul edilir. Bu belgeler ; ehliyet, pasaport olabilir.
Şartlı Sağlık yardımı almak isteyen hanelerde öncelikli olarak annenin başvuru yapması gerekir. Anne yoksa başvuru baba tarafından yapılabilir. Eğer çocuklar yetim ise hanede bulunan 18 yaşını doldurmuş birisi başvuru yapabilir. Başvuru hanedeki tüm çocuklar için yapılabilir. Ancak 72 ayı geçmemiş olmaları gerekir. Hanede 72 ay altında kaç tane çocuk varsa hepsi için ödeme yapılır. Bu yüzden hepsi için başvuru oluşturabilirsiniz.
Eğer anne ve baba ayrı ise başvuru yasal veli yada vasisi tarafından yapılır. Yabancı uyruklu kişiler de bu yardım için başvuru oluşturabilirler. Geçici TC kimlik numarası var ise başvuru bu numara ile yapılabilir.
Şartlı Sağlık Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?
Şartlı Sağlık Yardımı almak isteyen kişilerde başvuru sırasında aşağıdaki şartlara bakılır. Bu şartlara uyan kişilere yardım bağlanır.
- Fayda sahibi çocuk adına başvuru yapan kişinin yada yaşadığı hanede bulunan kişilerden birinin sosyal güvencesi olmaması lazımdır.
- İlgili hanenin muhtaç durumda olduğunu kanıtlaması gerekir. Mütevelli Heyeti Kararı istenir.
- 0-6 yaş arasında çocuk olması
- Sağlık Bakanlığının belirlediği takip ve izlem dönemlerinde sağlık kontrolü yaptırması
Bakanlığın belirlediği izlem dönemleri şu şekildedir:
1. izlem doğumda (hastaneden olmalı),
2. izlem ilk 48 saat içerinde (hastaneden olmalı),
3. izlem 3-25’nci günler arasında (aile hekimliğinden olmalı),
4. izlem 30-55’nci günler arası,
5. izlem 60-85’nci günler arasında,
6. izlem 90-115’nci günler arası,
7. izlem 120-150’nci günler arasında,
8. izlem 175-210’ncu günler arasında,
9. izlem 250-290’ncı günler arasında olmak üzere bebeklik boyunca Sağlık Bakanlığı Sağlık Net sistemindeki toplam 9 izlem takibi bilgileridir.
0-6 yaş arası çocukluk dönemindeki (12. ay ile 72. ay aralığında) izlemler şu şekildedir:
1.(10) izlem 365-394’ncü günler arasında,
2. (11) izlem 481-570’nci günler arasında,
3. (12) izlem 661-750’nci günler arasında,
4. (13) izlem 841-930’ncu günler arasında,
5. (14) izlem 1021-1110’ncü günler arasında,
6. (15) izlem 1321-1530’ncü günler arasında,
7. (16) izlem 1681-1890’ncu günler arasında
Bu izlemlerin yapılması şartı ile ödeme yapılır.