İçeriğe geç

Üniversite Okumayanların GSS’ye Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Health-Insurance-Quotes

    Üniversiteyi Kazanamayanlar GSS’den Yararlanabilir mi?

    Milyonlarca adayın bekledikleri üniversite sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteye öğrenci olarak yerleşemeyen ya da başka bir deyişle üniversiteyi kazanamayan kimselerin genel sağlık sigortaları da dikkat etmeleri gereken bir konudur. Genel sağlık sigortası üniversite öğrenimi için belirli şartlar gerektirmektedir.

    Yükseköğretime Devam Etme Durumu

    Genel sağlık sigortasından yararlanmak için ilgili mevzuat kapsamında birtakım düzenlemeler söz konusudur. Buna göre üniversiteyi kazanarak kaydını da yaptırmış olan ve yükseköğretime başlayacak olanlar anne ve babalarının sosyal güvenceleri üzerinden 25 yaşına kadar yükseköğretime devam ettikleri sürece sağlık yardımı alabilmektedirler. Başka bir deyişle üniversiteye giden öğrenci ve aktif olarak öğrenci statüsünü koruyorsa, aynı zamanda anne ya da babasının sosyal güvencesi bulunuyorsa, 25 yaşına kadar sağlık sigortasının imkânlarından yararlanabilmektedir.

    Anne ve babaları üzerinden çeşitli nedenler ile sağlık yardımı alma olanağı olmayanlar için ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’üne tekabül edecek şekilde prim ödemeleri beklenmekte ve bu primleri ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Bu primi ödeyecek durumu olmayan üniversite öğrencileri ise gelir testine başvuru yapmaları gerekmektedir. Gelir testi sonuçlarında aile içinde kişi başına düşmekte olan aylık gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkıyorsa, bu durumda öğrenci prim ödemesine gerek kalmayacak ve ücretsiz sağlık yardımı hizmetinden yararlanabilecek, esasında yeşil kart sahibi olacaktır.

    Üniversite Kazanamayanların Durumu

    Üniversiteyi kazananlar için farklı şekillerde genel sağlık sigortası imkânlarından yararlanma yolları mevcuttur. Ancak lise eğitimini bitirerek üniversite sınav sonucu kapsamında herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşememiş olanların durumlarına gelindiğinde ise, eğer kişi 25 yaşına kadar üniversiteyi kazanamayacak ya da üniversiteye gitmeyecek ise anne ya da babalarının sosyal güvenceleri olmaları halinde, liseden mezun oldukları tarihten itibaren 20 yaşını dolduruncaya kadar sağlık yardımı alabilirler. Uzatma ya da eğitime geç başlama gibi nedenler yüzünden kişi 20 yaşından sonra lise eğitimini bitirirse, bu durumda sağlık hizmetinden anne ya da babası üzerinden yararlanması mümkün değildir. Anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alma imkânı olmayanlar için de yine 20 yaşını dolduruncaya kadar ücretsiz sağlık yardımı imkânı bulunmaktadır.

    İlginizi Çekebilir:  SGK Sözleşmeli Bilişim Uzmanı Alım Başvurusu

    57137c18e50aaa426895e649

    Üniversiteyi kazanamayanlar için temel alınan durum, 20 yaş kriteri olmaktadır. Eğer liseden 17 yaşında mezun olursa, bu durumda 20 yaşına kadar 3 yıllık bir süre gerektiği için 3 yıl boyunca sağlık hizmetlerinden kişi yararlanabilecektir. Fakat 20 yaşın tamamlanması ile birlikte ücretsiz genel sağlık hizmetlerinden çıkarılacaklardır.

    Kız Çocuklarında Sağlık Sigortası

    İlgili şartlar erkek çocukları için geçerli olup kız çocuklarında genel sağlık sigortası şartları biraz farklılık taşımaktadır. 2008 öncesinde kız çocuklarının sağlık hizmetlerinden yararlanmaları daha büyük avantajlar taşırken, 2008 sonrasında erkek çocukları ile neredeyse aynı koşullara getirilmiştir. Buna göre kız çocukları, malullük kapsamında olmadıkları süre kapsamında, erkek çocuklarda oldukları gibi lise ve dengi öğrenim ya da mesleki eğitim kanununda belirtilen çıraklık ve çıraklık eğitimi görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğretime gitmeleri halinde de 25 yaşını dolduruncaya kadar anne ya da babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmektedirler.

    Kız çocukları için sağlık sigortasından yararlanmanın en büyük dikkat edilmesi gereken noktası ise evli olmadıkları süre kapsamında anne ve babalarının sosyal güvenceleri (emeklilik dahil olmak üzere) bulunuyorsa sağlık yardımı almaya devam etmektedirler. Ancak üniversiteye gitmeden önce de evlenmeme durumu neticesinde sağlık sosyal haklarından yararlanmak mümkündür. Fakat evlenmeleri ve ilgili yaş şartlarını tamamlamaları halinde kız çocukları da genel sağlık sigortası kapsamında erkek çocukları ile aynı şartlara tabiidirler.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir