“Doğalgaz yardım başvurusu nasıl yapılır? Şartlar nelerdir?” sorusu özellikle son dönemlerde artan doğalgaz faturalarının olması nedeniyle çok önemli bir hal aldı. Bazı belediyeler, kamu kurumları ve özel kurumlar tarafından ihtiyaç sahiplerine verilen doğalgaz faturalarına destekler kış aylarında artan doğalgaz faturalarının en azından bir kısmını karşılamak için ihtiyaç sahiplerinin başvurularını bekliyor.
Doğalgaz Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kış aylarında artan doğalgaz kullanımı, Ocak 2022 döneminde yapılan zamlarla birleşince önceki dönemle kıyaslandığında gelen fatura ödeme tutarları katlanarak artmış oldu. Daha önceki dönemlerde devletin ilgili kurumları tarafından yakacak kömür yardımı yapılırdı. Günümüzde artık doğalgazlı evlerin sayılarının çoğalması ve eskisi kadar gecekondu yapılaşması olmadığı için kömürden ziyade doğalgaz yardımı yapılması zorunluluğu doğmuştur.
Doğalgaz Yardımı E-Devlet
Doğalgaz yardımı E-Devlet üzerinden yapılabilmesine imkan sağlanmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre diğer yardımlarda da olduğu gibi yardım başvurularının E-Devlet sistemi üzerinden alınmasına karar verilmiştir. Yapılacak başvuruların sistem üzerinde kurulan sorgulama ile birlikte başvurucunun ihtiyaç sahibi olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Eğer internet erişimiz yok ve yardım başvurusu yapmak istiyorsanız ise bireysel başvuru yapmanız gerekecektir. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da uygulama hakkında yapılan basın toplantısında konuştu. Yapılacak olan yardımların nasıl yapılacakları, ne kadarlık yardım yapılacağı ve yardımın nitelikleri hakkında gerekli bilgilendirmeleri yaptı.
Doğalgaz Tüketim Desteği sayesinde ihtiyaç sahiplerinin doğalgaz faturalarının belirlenen kısmı devlet tarafından karşılanacaktır. 4 milyon ev için yılda 2 defa ödeme 450 TL ile 1150 TL arasındaki tutarlarda ödemeler yapılacaktır. Eğer kronik hasta ya da yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşanıyorsa bu yardım tutarlarına yüzde 5’lik ilave yapılacaktır. Sistem üzerinden yapılan başvurular 18.02.2022 tarihinde başlayacaktır. Verilecek olan yardım tutarının belirlenmesinde yaşanılan ilin iklim şartlarına bakılacaktır. Doğru sonucun alınabilmesi için bakanlık yetkilileri tarafından ısıl harita çalışması yapılmıştır. Kısaca Türkiye’nin doğu illerinde bulunan bir evin ısınma gideri ile batısında yer alan bir ilde bulunan evin ısınma gideri aynı olmayacağından soğuk iklime sahip olan ev için daha fazla yardım verilecektir. Maddi Yardım için sayfamızdaki adımları izleyebilirsiniz.
Doğalgaz Tüketim Desteği Başvuru Şartları Nelerdir?
“Doğalgaz Tüketim Desteği başvuru şartları nelerdir?” sorusunun cevabı bu noktada oldukça önemli olacaktır. Başvuru şartlarına bakacak olursak:
- E-Devlet giriş bilgilerine sahip olmak.
- Yardım yapılabilmesi için öncelikle ikamet adresinizin güncel olması gerekmektedir. Bunun için E-Devlet üzerinde ikametgah sorgulaması yapmalısınız. Eğer karşınıza çıkan adresiniz güncel değilse doğru adresin sisteme tanımlanabilmesi için gerekli başvuruları yapmanız gerekmektedir.
- İkametgah adresinin Türkiye sınırları içerisinde olması.
- Adres gizliliği kararı alınmamış olması.
- 18 yaşını doldurmuş olması.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Başvuru tarihinden önceki 15 günlük süre içerisinde herhangi bir Sosyal Yardım Başvurusu yapmamış olmak
Bu şartları taşıyan ihtiyaç sahipleri E-Devlet üzerinden başvuru yapabileceklerdir.
Nasıl başvuru yapılacağına bakacak olursak:
- Doğalgaz Tüketim Desteği başvurusu için E-Devlete giriş yaptıktan sonra arama kısmına Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti yazarak başvuru ekranına ulaşabilirsiniz.
- Gelen ekranda sağ üst kısımda bulunan “Yeni Başvuru” butonuna tıklayarak süreci başlatabilirsiniz. Aynı zamanda bu ekranda daha önce yaptığınız başvuruların sonuçlarını ve hangi süreçte olduklarını görebilirsiniz.
- Yeni başvuruya tıkladıktan sonra karşınıza gelecek ilk sayfada Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile ilgili olarak gerekli bilgilendirme metinleri ile karşılaşacaksınız.
- İlgili onayları verdikten sonra ikametgah adresinizi teyit etmeniz için adres bilgilerinizin yer aldığı bir sayfa ile karşılaşacaksınız.
- Onay verdikten sonra karşınıza gelen sayfada:
- Herhangi bir gelirinizin olup olmadığı,
- IBAN bilgelerinizin,
- Sosyal yardım alıp almadığınız,
- Kiracı mı ev sahibi mi olduğunuz,
- Sizin dışınızda aynı evde yaşayan kişilerin kişisel bilgileri,
- Aynı adreste yaşadığınız kişilerin aylık gelirleri,
- Birikiminizin olup olmadığı,
- Aynı evde yaşayan engellinin olup olmadığı,
- Asker olup olmadığı,
- 65 yaş üzeri kimsenin olup olmadığı,
- Öğrenci olup olmadığı,
- Hastalıklar ve diğer bazı bilgilere cevap vermeniz gerekmektedir.
Bu sayfadan sonra sırasıyla ön izleme ve işlem sonucu sayfalarıyla ilgili de işlem yapmanız gerekmektedir. Ön izleme sayfasında başvuru esnasında verdiğiniz bilgileri görebileceksiniz. Bu sayfayı da geçtikten sonra işlem sonucunu görebileceğiniz ve başvuruyu tamamladığınız sayfaya geleceksiniz. Bu adımları izleyerek kolaylıkla doğalgaz yardım başvurusu işlemlerinizi tamamlamış olacaksınız.