İçeriğe geç

2022 Dul, Yetim ve Ölüm Maaşı Ne Kadar, Başvuru Şartları

    1100-TL-Basvurusu-nasil

    2022 dul, yetim ve ölüm maaşı eşi vefat eden kadın ile erkekler, ölen kişinin birinci derece yakını olan kişiler ve vefat eden kişinin hayatta olan çocukları yararlanmaktadır. 2022 yılının başında asgari ücrette yaşanan fiyat artışı işe birlikte dul, yetim ve ölüm maaşları da artmıştır. Belirli kurallar her başvuru için bulunmaktadır. Maaşlardan yararlanmak isteyen kişilerin başvuru şartını taşımaları ve yerine getirmeleri gerekmektedir.

    Dul maaşı almak için ölen kişinin resmi evli olması gerekmektedir. Vefat eden kişinin prim ve sigorta işlemlerinin ve sürelerinin hayatta iken tamamlanmış olması gerekmektedir. Yeniden evlenen bir eşin aldığı dul maaşı kesilmektedir. Yetim maaşı ise erkek ve kız çocukların aldıkları ödemelerdir. Belirli şartlar dahilinde maaş bağlanılmaktadır.

    Dul, Yetim ve Ölüm Maaşı Başvuru Yapım Aşamaları ve Aranılan Şartlar

    Dul, yetim ve ölüm maaşı başvurusu günümüzde birçok kişinin aldığı maaşlardan biridir. Gerekli koşulları ve kriterleri yerine getiren kişilere aylık olarak maaş bağlanmaktadır. Yetim maaşında erkek çocukların 18 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Aynı zamanda öğrenim görmeleri durumunda yüksek öğrenim için yaş sınırı 25 olmaktadır. Kız çocukların evlenmeme şartı bulunmaktadır. Bir işte çalışmama durumunda da yetim maaşını alabilirler. Sağlık gücünün yaklaşık olarak %60 oranında yitiren kişilerin çocuklarına da yetim maaşı bağlanmaktadır. Babası vefat eden çocukların eğitim hayatı boyunca aldıkları maaşlar olmaktadır. Ölüm maaşında ise ölen kişinin hayatta olduğu süre boyunca 1800 gün en az prim ödemesi ve sigorta ödemesi yapması gerekmektedir.

    tlpara

    Dul, yetim ve ölüm maaşı başvuru şartları arasında kişilerin yakınlık dereceleri, geride bıraktıkları ailesinde çocukları var ise evlenme durumu, çalışma durumu gibi kriterlere bakılmaktadır. Ülkemizde dul, yetim ve ölüm maaşı almak için yapılacak başvurular online ortamlarda da yapılmaktadır. E-devlet üzerinden kolaylıkla dakikalar içinde hızlıca başvuru yapma imkanını bulundurması nedeniyle internet sitesi üzerinden yapılan başvurular için kişiler bekleme yapmadan anında başvuru yapmaktadır. Her yıl maaş tutarları değişmektedir. Kişi ve çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak tutarda olmasına dikkat edilerek aylık ödemeler devlet tarafından yardıma ve bakıma muhtaç insanlar için yapılmaktadır. Ödemeler her ayın belirli günlerinde kişi tarafından başvuru sırasında verilen hesaba ya da hesabın olmaması durumunda PTT adreslerine yapılmaktadır.

    İlginizi Çekebilir:  1100 TL Başvurusu Nasıl Yapılır? 2022

    Dul ve Yetim Maaşı Başvurusu ve Sonuçları

    Dul ve yetim maaşı vefat eden eşin ya da yakının sigorta yatış türüne göre farklı kurumlardan yapılmaktadır. Kişinin bağlı olduğu sigorta kolu esas alınarak başvurular yapılır. E-devlet üzerinden online olarak da başvuru yapmak mümkündür. E-devlet ten yapılacak olan başvurular için arama alanına Sosyal Güvenlik Kurumu yazılarak karşımıza gelen linke tıklamanız yeterli olacaktır. Açılan sayfada ölüm yardımı ve dul ile yetim aylığı talebi çıkacaktır. İhtiyaç duyulan alana tıklama yapılarak başvuru yapılır. Şahsen yapılmak istenen başvurularda birtakım kurallar bulunmaktadır. Ölen kişinin çalışma hayatı boyunca sigorta koluna göre ödemeler farklı şekillerde yapılmaktadır.

    4A yetim ve dul aylığı başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne gidilerek başvuru yapılmaktadır. Aylık bağlanması ardından ikinci bir işlem için kişiler bilgilendirildi ve yeni bir adresten Gelir/Aylık, Ödenek Talep Belgesi oluşturulması gerekmektedir. Devlet tarafından vatandaşların zor durumlarda yaşam  mücadelesi içine girmemeleri için her ay ücret ödenmektedir. Geçim sıkıntısı yaşayan, çocuğu olan ve işi olmayan dul, yetimler için ödeme fiyatları da artmıştır. Asgari ücrette yapılan artış sonrasında dul, yetim maaşları da aylık olarak belirli bir artış yaşamıştır. Çok sayıda kişi tarafından başvurulan ve alınan dul, yetim ve ölüm maaşları kişi hayatta olduğu süre boyunca alınmaktadır. Her aylık maaş için yeni ve farklı kurallarında bilinmesi gerekmektedir.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir