İçeriğe geç

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

    turk-vatandasligi-nasil-alinir

    Türk vatandaşı olmak isteyen kişiler belirlenen şartları karşılamaları durumunda Türk vatandaşlığı hakkı almak için başvuru yapabilirler. Başvuru yapıldıktan sonra inceleme yapılır ve onaylanırsa başvuru yapan kişi Türk vatandaşı olabilir.

    Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Türk vatandaşı olmak ve Türk vatandaşlığının kazanılması için başvuru yapmak isteyen kişiler başvuru için aşağıdaki yerlere dilekçe vermelidir.

    • Eğer yurt içinde ise yaşadığı yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe başvuru yapar. Burada il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne başvuru yapılır.
    • Yurt dışında ise dış temsilciliklere başvuru yapılır.

    Başvuru yapılırken kişinin kendisinin başvuru yapması gerekir. Ancak bazı durumlarda vekalet verilebilir. Vekaletname hazırlanarak bu belge ile birlikte müracaat edilir.

    Ayrıca bilinmesi gereken diğer ayrıntı posta ile başvuru yapılamayacağıdır. Başvuru kişi yada vekalet verilen kişi tarafından bizzat yapılmalıdır.

    Vatandaşlık başvurusu için doldurmanız gereken başvuru formuna aşağıdan ulaşabilirsiniz. Form başvuru sırasında diğer belgeler ile birlikte verilmelidir. Eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır.

    Vatandaşlık Başvuru Formu İçin tıklayınız.

    Vatandaşlık Başvurusu İçin İstenen Belgeler

    • Başvuru formu
    • 2 Adet 50×60 mm boyutunda beyaz fonda biyometrik fotoğraf,
    • Ana ya da babadan birinin yabancı bir devlet vatandaşı olması halinde kimliğini ispata yarayacak usulüne göre onaylanmış belge ile başvuru sahibinin yabancı olan ana veya
      babasından dolayı o devletin vatandaşlığını kazanıp kazanmadığının tespitine dair usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümeleri,
    • Başvuru sahibinin ana ve babasından, bunlardan birinin ölmüş olması halinde varsa kardeşlerinden yakınlık derecelerini belirtir şekilde müracaat makamları tarafından
      alınacak imzalı ifadeleri,
    • Başvuru sahibinin ana ve babasının ölmüş olması halinde varsa kardeşleri ve üçüncü derece yakınlarından yakınlık derecelerini belirtir şekilde müracaat makamları
      tarafından alınacak imzalı ifadeleri,
    • Usulüne göre onaylanmış doğum belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
    • Doğum belgesine dayanılarak düzenlenecek doğum tutanağı
    İlginizi Çekebilir:  Aile Destek Programına Başvuru

    Türk vatandaşlığı başvurusu için bazı şartlar ve durumlar dikkate alınmalıdır. Bunlar;

    • Ergin yaşta olmayan çocuklar yada ayırt etme gücü olmayan kişilerin başvuruları veli yada vasi tarafından yapılır.
    • Başvuru tarihi kişinin dilekçesinin kayda alındığı tarih esas alınarak belirlenir.
    • Yabancı makamların verdiği resmi belgelerin tasdiği Nüfus Hizmetleri uygulama yönetmeliğine göre yapılır.
    • Başvuru sırasında yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olması gerekir.
    • Gerekli görülürse ikamet tezkeresi için il müdürlüğünden istenir.

    Türk Vatandaşlığı Kazanma Durumları Nelerdir?

    Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı kendiliğinden kazanılan bir haktır. Bunun dışında soy bağı ve doğum yeri durumları da doğal olarak Türk vatandaşlığının kazanılması için yeterlidir.

    Soy Bağı Esasına Göre Kazanılan Vatandaşlıkta soy bağı ile Türk vatandaşlığının kazanılması için anne yada babadan birisinin Türk vatandaşı olması yeterlidir. 18 yaşını tamamlayan bireyler doğum belgelerini aile kütüğüne tescil ettirmelilerdir. Türk vatandaşı anne yada babadan dolayı kazanılan Türk vatandaşlığı için bakanlık inceleme başlatıp yürütür ve karar alır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir