Tüketici hakem heyeti başvuru ile mağdur olunan durumlarda tüketici hakkınızı korumak yardım talebinde bulunabilirsiniz. Bu heyet, tüketici için herhangi bir eksik veya ayıplı mal satışa sunulmuş olması durumunda başvuru yapılabilecek olan müessesedir. Kendi aralarında il ve ilçe olarak iki gruba ayrılan Tüketici hakem heyetleri; 1 başkan, 4 üye ve 1 raportörden oluşur. Sizler de bu tarz bir mağduriyet durumu yaşadığınızda bu heyete başvuru yaparak hakkınızı korumaya çalışabilirsiniz. Sürecin takibini de belli doğrultular üzerinden yapabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyeti Nedir?
Tüketici haklarınız doğrultusunda yararlanabileceğiniz Tüketici hakem heyetleri, tüketici işlemleri ve bu işlemler sırasında yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı çözüm sunmak amacıyla kurulmuş olan topluluktur. Öncelikle yaşadığınız durumla ilgili firmayla görüşmeyi deneyebilirsiniz. Hatayı kabullenerek yasal haklarınızı sizler için sağlamları konusunda yapıcı oldukları sürece çözüme kavuşturabilirsiniz. Bu durumlarda karşı taraftan malın iadesi, yenisiyle değiştirilmesi, onarılması seçeneklerinden yararlanılabiliyorsa Tüketici hakem heyeti başvuru hizmetine gerek duymamış olursunuz. Bunları deneyerek çözüm alamadıysanız en doğru yöntem olarak Tüketici Hakem Heyetini seçebilirsiniz. Böyle bir durumla sadece hakkınıza sahip çıkmakla kalmaz aynı zamanda yaşanabilecek herhangi bir tüketici mağduriyetine karşı başkaları için önlem niteliğinde bir adım atmış olursunuz.
Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
Mağdur olunan durumlarda başvuru yapmak için farklı seçenekler bulunur. Sizler de Tüketici hakem heyeti başvuru hizmetinden yararlanarak kolay ve güvenilir bir şekilde sonuca ulaşabilirsiniz. Başvurular şu şekilde gerçekleştirilebilir:
- Tüketicinin bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyeti için şahsen başvuru
- Posta yoluyla başvuru
- E-devlet üzerinden başvuru
Sizler de bu başvuru yöntemlerinden birini seçerek hakkınızı korumak noktasında adımlar atabilirsiniz. Son zamanlarda sık sık tercih edilen yöntem olarak E-devlet üzerinden yapılan başvurular oldukça kolay ve pratiktir. Sizler de bu yöntemi tercih ederek https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi üzerinden gerekli alanları doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Tüketici hakem heyeti başvuru için en pratik yöntem olduğu söylenebilir.
Tüketici Hakem Heyetleri Tarafından Başvurular Nasıl İncelenir?
Tüketici hakem heyetleri tarafından başvurular, dosyalarda yer alan belgeler üzerinden incelemeye alınır. Bu incelemeler birkaç adımda tamamlanmış olur.
- Gerekli görülürse, tarafların dinlenmesi de söz konusu olabilir. Bu heyet taraflardan incelemek için ihtiyacı olan gerekli olan tüm belgeleri isteyebilir.
- Tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük bir süre içerisinde istenilen belgelerin heyete sunulması gerekir.
- Uygun görülürse bu sürenin uzatılmasına da karar verilebilir. İstenilen belgeler istenilen tarihlerde sunulmamış olursa, dosyadaki belgeler üzerinden inceleme yapılmaya devam edilir.
Sizler de tüketici haklarınızla ilgili bir mağduriyet yaşadıysanız ve bu durumu yetkili mercilere taşımak istiyorsanız ilk yapmanız gereken Tüketici hakem heyeti başvuru hizmetinden yararlanmaktır. Sonraki aşamalar için bu bilgilerden yararlanarak süreç takibini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyetleri Ne Kadar Sürede Karar Verir?
Başvuru sonrası gerekli işlemler takip edilerek başvurunuz incelendikten sonra bir karara varılır. Bu karara varma sürecinin sırasını belirleyen yapılan başvurulardır. Yapılan tüm başvurular tarih ve saat sıralamasına konularak işleme alınır. Yapılan başvurunun konusu ve niteliği göz önünde bulundurularak karar süresi en fazla 6 ay olacak şekilde arttırılabilir. Bazı dosyalar, tarafların bir an önce incelenme talebinde bulunması dolayısıyla başkan tarafından da uygun görüldüğü takdirde istisnai durumlar olarak öncelikli şekilde ele alınabilir. Normal şartlarda ise başvuru sonuçları kararlar alındığı tarihten itibaren 10 gün içerisinde her iki tarafa da yazılı bir şekilde bildirilmiş olur.
Tüketici Hakem Heyeti Kararına İtiraz
Taraflar tüketici hakem heyeti karar tebliğinden itibaren geçen 15 günlük süre içerisinde itirazda bulunabilir. Bunun için iki önemli nokta vardır.
- Tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itirazda bulunulabilir.
- Olunan yerde tüketici mahkemesi yoksa itiraz talebi asliye hukuk mahkemesine yapılabilir.
Yine de, daha önce karar vermiş olan heyete başvuru yapılmamaktadır. Alınmış kararlara karşı yapılacak olan itirazlar için tüketici mahkemesinin vereceği karar kesin sonuç olarak işlenir. Sizler de yaşadığınız herhangi bir tüketici hakkı ihlali durumunda Tüketici hakem heyeti başvuru hizmetinden yararlanabilirsiniz. Sizin için sunulmuş olan farklı seçenekler arasından en uygun olan başvuru şeklini seçerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ardından bu süreci yakından takip edebilir, gereken durumlarda sonuca itiraz hakkından yararlanabilirsiniz.
Bu tarz makaleler dikkatinizi çektiyse https://resmibasvuru.com/ Sitemizi güncel olarak takip etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bizlerden yayınlamamızı istediğiniz sorularınızı yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.