İçeriğe geç

Marmara Üniversitesi Başvurusu

    Marmara-Basvuru

    MARMARA ÜNİVERSİTESİ adresinden şu anda açık olan programlara başvuru yapabilirsiniz. 2021-2022 eğitim öğretim yılı lisansüstü programlarına öğrenci alımı için açılan kontenjanlara başvuru yapılabilmesi için Marmara Üniversitesi resmi internet sitesi üzerinden işlem yapabilirsiniz. Açıklanan koşulları sağlayan öğrenciler için başvuru sonrası diğer eleme süreçlerine girebileceksiniz.

    Yüksek lisans programlarına katılım gerçekleştirilebilmesi için öncelikli olarak en azından lisans düzeyinde mezuniyet gerekmektedir. Bununla birlikte her üniversitede farklı olmak üzere belirli bir mezuniyet puanının üzerinde not ortalaması da aranabilmektedir. Ancak ilerleyen süreçte daha yüksek seviyede bir kariyer hedefleyenler için aranan nitelikler daha fazladır. Not ortalamasının çok yüksek olmasının yanı sıra girilecek olan ALES’ten yüksek puanlar alınması bunların arasındaki en önemlileri olarak sayılabilecektir. Özellikle Marmara Üniversitesi gibi hem ülke genelinde hem de yurt dışında oldukça önemli bir referans olan üniversitelerde yüksek lisans programlarına katılmak için daha fazla çabalamanız gerekmektedir. 

    Marmara-Basvuru

    Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans Nedir?

    “Yüksek lisans nedir?” akıllardaki en önemli sorulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tezli lisans özellikle akademik kariyer yapmak isteyenlerin katılmaları gereken bir programdır. Üniversiteden mezun olduktan sonra öğrencilik hayatının devam edebilmesi için yüksek lisans programlarına katılım gerçekleştirilebilmektedir. Bununla birlikte özellikle ülkemizde özel sektör içerisinde iş bulabilmek için günümüzde sadece lisans mezuniyeti çok fazla işe yaramıyor. Bu nedenle de yüksek lisans kariyer hedefi olanlar için mutlaka yapılması gereken bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Yüksek Lisans Başvurusu yazımıza göz atabilirsiniz ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

    Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi kapsamında verilecek olan lisansüstü eğitimi için tezli ve tezsiz başvuru şartları birbirinden ayrılmaktadır. Tezsiz Yüksek Lisans başvuru koşullarına bakacak olursak: 

    • Lisans derecesinde mezun olunmalı ya da ön kabul koşulu için lisans öğrenimin son yarıyılında öğrenci olunması gerekir. 
    • Henüz mezun olmamış ancak mezun olabilecek durumda olan başvurucuların mutlaka kesin kayıt tarihinde mezun olduklarını kanıtlayıcı belgelerini ibraz edebiliyor olmaları gerekir. Bunun için üniversitelerden alınan mezuniyet belgeleri ile birlikte E-Devlet üzerinden alınan barkodlu belge de kabul edilmektedir. 
    • Marmara başvuru takvimi yayınında belirlenen tarihler içerisinde başvuru süreçlerinin tamamlanması.
    • Başvuran adayların genel ağırlıklı not ortalamaları ve notlarla ilgili bilgiler YÖKSİS sisteminden alınacaktır. Bu nedenle Yüksek Öğretim Bilgi Sisteminde kaydı olmayan adayların kayıt olmaları gerekir. Bilgileri YÖKSİS üzerinden alınamayan öğrencilerin işlemleri tamamlanamayacağından başvuru süreçleri olumsuz sonuçlanacaktır. 
    • Yapılacak olan değerlendirme için 100 puanlık bir sistem geliştirilmiştir. Buna göre:
      • Transkript notunun % 40’ı,
      • Mesleki bilgi değerlendirmenin % 40’ı,
      • Sözlü mülakatın % 20’si adayın toplam alacağı puanı belirleyecektir. Bu alanlardan alacakları puanların toplamı 60’ın üzerinde olanlar programa kabul edilmek için yeterli puanı toplamış olacaklardır. 
    • Belirlenen kontenjanlar bu kriterlere göre ayarlanacak olup kontenjanın üzerinde kalanlar yedeklerde kalacaktır. Yedek seçimleri asılların yerleştirilmesinden sonra değerlendirilecektir. 
    İlginizi Çekebilir:  Devlet Hava Meydanları İşletmesi Asistan Hava Trafik Kontrolörü Sınav Başvurusu

    Aranılan kriterleri sağlıyor olmanız ve değerlendirmeden olumlu dönüş almanız sayesinde başvuru Marmara Üniversitesi sürecinin sonuna yaklaşılmış demektir. Bu aşamadan sonra kesin kayıt süreci başlayacaktır. Kesin kayıt için sizlerden istenecek belge ve bilgilere bakacak olursak:

    • Kayıt yaptırmaya hak kazananlar için öncelikle Yerleştirme Sonuç Belgesi içerisinde yer alan öğrenci numarası ile Halk Bank şubelerinden ya da online kanallardan öğrenim ücretlerinin yatırılması beklenmektedir. 
    • Üniversite öğrencisi oldukları okulun tamamlandığını gösterir mezuniyet belgesi,
    • Kesin kayıt yapılması esnasında 8 dönemlik hesaplanmış ve onaylı transkriptlerin teslim edilmesi zorunludur. Buna göre genel ortalamanın 4’lük sistemde ya da 100’lük sistemde hesaplanmış olması gerekir. 
    • 1 adet vesikalık fotoğraf,
    • Başvuru sisteminden alınacak Yerleştirme Sonuç Belgesi,
    • Başvuru Marmara giriş yapılabilmesi için istenilen diğer bir belge de Türkiye Cumhuriyeti dışındaki üniversitelerden mezun olanlar için denklik belgesidir. Türk vatandaşları için bu belge Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınmış olması gerekmektedir. 
    • Yabancı uyruklu öğrenciler için bu belgelerle birlikte aslı gösterilmek zorunluluğu ile birlikte pasaport fotokopisi, TÖMER belgesi, Okul Tanıma Belgesi verilmesi gerekmektedir. 
    • Başvuru aşamasından istenilen belgelerin (pasaport hariç) asıllarının kuruma verilmesi gerekmektedir. Aslı olmaması durumunda kayıt işlemleri tamamlanamayacaktır. 

    Şehir dışından gelecek olan öğrenciler için kalacak yer sorunu da oldukça önemlidir. Bu nedenle kabul edilmekle birlikte Marmara başvuru yurt işlemlerinin de çok fazla geç kalınmadan yapılması gerekmektedir. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir