Yeşilay gönüllüsü, bilgi, zaman ve emeğini iyilik için kullanmak isteyen, bunun karşılığında beklentisi olmayan kişidir. Bu kişilerin sağladığı kıymetli ve anlamlı destek ile Yeşilay bünyesinde bulunan kişilerle ortak amaç için hareket edilebilir.
Yeşilay’da gönüllülük demek, bağımsız nesiller için bağımlılıklara karşı mücadele etmek demektir. Yeşilay ailesinin önemli bir parçası olmak demektir. İyi ve sağlıklı nesillere anlamlı bir miras bırakmaktır. İnsanların hayatlarına dokunmak ve onlar için gelecek için çalışmak demektir. Aktif olarak faaliyetlerde yer almak ve geleceğin yeşilay gönüllülerine örnek olmaktır. Gönüllü çalışmalarda toplumsal bilinç oluşturulmasına katkı sağlanır. Gönüllüler farkındalık düzeyi artar ve bağımlılıkla mücadelede kişisel olarak gelişirler.
Yeşilay Gönüllüleri aldıkları sorumluluk ve yaptıkları çalışmalara göre 5’e ayrılmaktadır:
- Genel Merkez Gönüllüleri
- Şube Gönüllüleri
- Kurumsal Gönüllüler
- Genç Yeşilaylılar
- Proje-Eğitmen Gönüllüleri
Yeşilay Gönüllülük Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşilay gönüllü başvurusu yapmak için online form doldurulmalıdır. Bu form Gönüllü Başvuru formudur. Forma ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Yeşilay gönüllü kayıt başvurusu için buraya tıklayınız.
Yeşilay başvuru formuna ulaştıktan sonra sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalısınız. Sonra formu kaydererek başvurunuzu oluşturmuş olursunuz.
Yeşilay Gönüllü başvurusu sonrasında süreç şu şekilde işler:
- Başvuru yapan gönüllülerin başvuruları incelemeye alınır ve şubeler tarafından düzenlenen oryantasyona katılmaları için planlama yapılır.
- Başvuru yapan gönüllülerin 3 modülden oluşan oryantasyona katılmaları zorunludur. Bu modüller; Yeşilay Tanıtımı, Gönüllüler için Bağımlılıkla Mücadeleye Giriş Eğitimi, Temel Gönüllü Eğitimi’dir.
- Bu eğitimi tamamlayanlar gönüllü olarak kabul edilir ve faaliyetlere katılabilir.
- Yeşilay başvurusu sonrası kişiler 3 kez davet edilir. Bu üç davet sonunda oryantasyona katılmayanların başvurusu otomatik olarak devre dışı bırakılır.
Yeşilay’da Gönüllü Olarak Neler Yapılabilir?
Gönüllülük oryantasyonunu tamamlayan Yeşilay Gönüllüleri, Yeşilay saha faaliyetlerinde görev alabilirler. Sağlıklı yaşam farkındalığı ile hareket eden, farklı kültürler ile birlikte çalışmayı önemseyen, çözüm odaklı kişiler Yeşilay gönüllülük faaliyetlerine katılabilirler. Yeşilay gönüllüleri bulundukları gönüllü grubuna uygun faaliyetlerde çalışırlar. Gruplar şöyle sıralanabilir:
- Gençlik Çalışma Grubu
- Eğtim Çalışma Grubu
- Kadın Çalışma Grubu
- Mezun Çalışma Grubu
Bu gruplarda ilgili alanlarda sorunlar ve ihtiyaçlar konuşulur, tartışılır ve çözüm önerileri üretilir. Bağımlılık alanında yapılan projeler etkinlikler konuşulur. Gençlerin, eğitmenlerin, kadınların ve yeni mezun gruplarının sorunlarına çözümler bulmaya yönelik projeler ve çalışmalar yürütülür.
Yeşilay’ın Savaştığı Bağımlılık Nedir?
Bağımlılık birden fazla etkenin bir araya gelmesiyle oluşan bir durumdur. Doğan her kişi doğduğu andan itibaren öğrenmeye ve dış dünyanın etkilerine açık hale gelir. Bu süreçte maruz kaldığı durumlar karşısında kendini koruyabilmek için kendince baş etme yöntemleri geliştirir. Buna mecburdur. Ancak bu durum sağlıklı alanlara yönlendiğinde doğru sonuçlar oluşturur. Ancak geliştirilen bu yöntemler her zaman sağlıklı olmaz. Yaşanan ortamın, anne baba tutumlarının, sosyokültürel yapının etkisiyle bazen sağlıksız alanlara kayar. Ayrıca anne baba tutumlarının sağlıksız olması risk faktörüdür. Bunun dışında aile üyelerinden birinin bağımlı olması, tehlikeli ve yanlış arkadaş seçimi, başarısız eğitim hayatı, yaşanan toplumun bağımlılara bakışı gibi etkenler bağımlılık riskini oluşturur. Kişi sağlıksız alanlara yönelir ve kendini bu yöntemlerle rahatlatmaya çalışır ancak sonuç düzelmenin aksine daha kötüye gider.