Çalışma izni başvurusu iki aşama halinde yapılmaktadır. Aşama aşama aşağıda açıklanmaktadır.
Çalışma İzni Başvurusu Birinci Aşama
Birinci aşamada işveren kaydı oluşturulması gerekir. İşveren kaydı oluşturmak için e-izin sistemi kullanılır. Burada 3 farklı işveren kaydı yapılmaktadır. Bu kayıtlar şöyledir:
(İşverenin T.C. Kimlik Numarası İle) |
(Yabancının 99’la başlayan Yabancı T.C. Kimlik Numarası ile) |
(İş yerinin 26 haneli SGK tescil numarası ile ve SGK e-bildirge kullanıcısı tarafından) |
İşveren Kaydının Yapılması
İşveren kaydını yapmak için ev hizmetleri alanında işverenler ve kendi nam ve hesabına çalışacak olan yabancılar, TC kimlik numaraları ve elektronik imzaları ile yapabilirler. Yeni iş yeri kaydı yapılacaksa iş yerinin SGK da kayıtlı e-bildirge kullanıcısı tarafından yapılacaktır. E-bildirge kullanıcısının kendi elektronik imzası ile yapması gerekir. İş yeri kaydı için gerekli bilgi ve belgeler sisteme yüklenir ve sonra elektronik imza ile tamamlanır. Bu şekilde iş yeri kaydı oluşturulmuş olur.
İşveren Kaydının Oluşturulması Ekran Görüntüleri
İşveren Yönetim Paneli
Ev Hizmetleri ve Esnaf işverenleri kendi nam ve hesabına çalışıcak yabancılar kendileri şirketler ise şirket kaydı açan e-bildirge yetkilileri giriş yapabilirler. Admin olan işveren yönetim paneline girebilir. Admin olan kullanıcı aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilir.
- İş yeri bilgilerini görebilir ve güncelleyebilir,
- İş yeri adına yapılmış başvuruların listesini görebilir,
- İş yeri adına başvuru yapmak üzere üçüncü şahısları T.C. Kimlik numaralarını girerek yetkilendirebilir, verilmiş yetkileri iptal edebilir,
- İş yeri adına yapılmış başvuruların yetkililerini değiştirebilir.
İkinci Aşama: Çalışma İzni Başvurusu
İkinci aşamada ise çalışma izni başvurusu oluşturulur. Çalışma izni başvurusu için çalışma izni başvurusunun birinci aşamasının yapılmış olması gerekir. İşveren kaydı yapıldıktan sonra çalışma izni için başvuru oluşturulabilir. Bunun için e-izin uygulamasına bağlanmak gerekir. E-izin uygulamasına bağlandıktan sonra sayfaya giriş yapılır. e-devlet ve elektronik imza seçeneklerinden istenen ile sisteme girilir.
Başvuru Türleri mevcuttur. Bu başvuru türlerini şöyle listeleyebilir ve açıklayabiliriz:
- Yurt İçi İlk Başvuru – Ülkemizde bulunan ve en az altı (6) ay süreli geçerli ikamet tezkeresi sahibi olan yabancılar için yapılır. Bu durumda yabancı 99 ile başlayan T.C. Yabancı Kimlik Numarasına sahiptir.
- Yurt Dışı İlk Başvuru –Yabancının ikamet tezkeresi olmadığı durumda, uyruğunda bulunduğu ülkedeki T.C. dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunur. Oradan kendisine verilecek olan 16 haneli referans numarasına sahiptir.
- Uluslararası Koruma Başvurusu –Ülkemizde uluslararası koruma altında bulunan ve uluslararası koruma başvurusu olan yabancılar için yapılır. Yabancı Uluslararası koruma ikamet tezkeresine sahiptir.
- Geçici Koruma Başvurusu –Ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriye uyruklu yabancılar için yapılır. Yabancı Geçici koruma ikamet tezkeresine sahiptir.
- Uzatma Başvurusu –Bakanlığımızdan alınmış devam eden çalışma izninin uzatılması için yapılır. Önceki iznin bitmesinden önceki 2 (iki) aylık sürede yapılması gerekir.